Modni brend Zara uveo je veliku promenu za onlajn kupovinu koja se neće mnogima dopasti. Naime, modni gigant doneo je odluku da počne da naplaćuje povraćaj robe kupljene onlajn.

Za povraćaj se naplaćuje iznos od 290 dinara koji se odbija od vraćenog iznosa. Međutim, sve kupljeno na sajtu Zare i dalje se može besplatno vratiti u prodavnicama.

Onlajn kupovina doživela je procvat tokom pandemije, ali je veća verovatnoća da će kupci vratiti artikle kupljene putem interneta nego u prodavnici, što povećava troškove prodavcima.

Analitičari kažu da će drugi trgovci verovatno pratiti Zaru u naplati povraćaja robe, piše BBC.

"To je rastući trend, počeo je pre pandemije i nastaviće se kako onlajn kupovina nastavlja da raste", rekao je Nik Kerol, pomoćnik direktora za istraživanje maloprodaje Mintela.

Zara je donela odluku da počne da naplaćuje povraćaj robe kupljene onlajn.
Shutterstock 

Neki kupci kritikovali su odluku Zare da obustavi besplatne poštanske pošiljke.

"Zara pravi izmene u vašim besplatnim povraćajima koji sada koštaju vaše kupce i ne objavljuje o tome? Nije kul", napisala je jedna korisnica Tvitera.

Druga je rekla da je "veoma razočarana" tim potezom, dodajući: "Očekivala sam bolje od vas. Najbolji, kvalitetni brendovi to ne naplaćuju".

Portparol Zare rekao je BBC da kupci mogu besplatno da vrate robu kupljenu onlajn u bilo kojoj Zara prodavnici, što većina kupaca i radi.

Na koje luksuzne mirise mirišu povoljni Zara parfemi TikTok/ fashion_disease