Dunja Jovanović je autorka i voditeljka podcasta F.fm – gde se u protekle dve godine razgovarajući sa relevantnim sagovornicima bavi temom održive mode. Radi kao novinarka i specijalistkinja za komunikacije.

U poslednjih 10 godina bila je na poziciji urednice za kulturu i web pri magazinu Harper’s BAZAAR, saradnica ELLE Serbia magazina, glavna i odgovorna urednica magazina Grazia Serbia... Inicijatorka je i organizatorka Dana održive mode koji se dva puta godišnje održava u okviru programa Beogradske nedelje mode. Zajedno sa koleginicom Marijom Radaković osnovala je Udruženje za održive inicijative – sa idejom da utiče na ekološke i društvene promene edukacijom i akcijom.

Kakav odnos imate prema lepoti i šta ona za vas predstavlja?

Konzumerizam koji oblikuje današnju kulturu i viziju lepote zasnovan je na potenciranju nesigurnosti jer nam se posredstvom reklama, medija, medijskih ličnosti ili influenserskih kanala konstantno govori da treba da izgledamo na određen način i prodaju nam se proizvodi narativom da nismo dovoljno lepe ili mlade – te da će neki kozmetički brend učiniti da to konačno postanemo. Voleti sebe zapravo je revolucionaran čin u društvu koje nam stalno poručuje da treba da budemo određene građe, da nam koža nije dovoljno glatka, da nam kosa nije sređena, da imamo nesavršenosti (ne volim ovu reč koja se koristi u svim našim beauty reklamama)… Za mene lepota predstavlja samopouzdanje da kažemo pre svega sebi, a onda i drugima – ne, ja nisam nesavršena, ja sam sasvim OK.

Koji odevni komad je po vašem mišljenju obavezan deo autfita?

Volim šešire, beretke, kapice u zemljanim tonovima i baš jedva čekam da krenu hladniji dani da bih mogla da ih nosim. Ne mislim da je must have imati statement šešir, ali je meni zabavno da se igram asesoarima.

Da li ste selektivni po pitanju korišćenja kozmetičkih brendova, je l’ vam bitno da su prirodni, cruelty free ili veganski?

Jesam – kupujem cruelty free brendove i istražujem da li zaista to jesu ili se samo tako reklamiraju. Određen broj beauty brendova ne testira se na životinjama u Evropi ili Americi i deklariše se kao cruelty free, ali se u isto vreme njihovi proizvodi testiraju na životinjama u Kini. Volim brendove koji su transparentni po ovom pitanju, koji imaju lep odnos sa svojim kupcima i nude jednostavne formule.

Kada je reč o prirodnim sastojcima naspram hemijskih u kozmetici – tu nisam izbirljiva jer moje je mišljenje da nije svaka prirodna kozmetika bolja za kožu, odnosno da su određeni hemijski sastojci efektniji – naročito kada je u pitanju anti-age nega. Takođe, ne volim kozmetiku koja ima veštačke mirise jer sam otkrila da mi iritiraju kožu pa se češće opredeljujem za brendove koji ne stavljaju parfeme u svoje proizvode.

Kad smo kod ove teme – nedavno je u Vogue Beauty segmentu gostovala američka poslanica Aleksandrija Okasio Kortez koja je rekla nekoliko zaista zanimljivih stvari kada je u pitanju odnos ženske lepote i beauty advertajzinga i savetujem svima da pogledaju.

Parfem ili nota koja vas najbolje opisuje?

Le Labo Rose 31.

Vaših top 5 kozmetičkih proizvoda?

Kada je šminka u pitanju, tu imam „all time“ favorite, ali kozmetiku često menjam jer volim da isprobavam novitete – pa ću u tom smislu navesti proizvode koji su se pokazali efektnim i koje u poslednjih 6 meseci koristim.

Chanel Aqua Glossimer sjaj za usne u nijansi 809

Wet’n’Wild Ultimate Brow olovka za obrve

YSL Kiss&Blush duo stick u nijansi 3

The Inkeylist Vitamin C + EFG Serum

Bioderma Hydrabio Perfecteur krema za lice sa SPF 30

Šta uvek imate u svojoj tašni, a da je u vezi sa negom?

Uvek imam labelo, omiljena mi je Sofi kozmetika od mente, već godinama koristim i nosim sa sobom pomenuti Chanel Aqua Glossimer sjaj za usne, kao i neku kremu za ruke – naročito ove godine kada su mi suve od sredstva za dezinfekciju i čestog pranja.

Serija koju biste preporučili čitaocima?

The Great na HBO-u, Lower Decks na Amazonu, Sex education na Netflixu. Pre svega ovoga bih preporučila dokumentarni film ser Dejvida Atenboroa – A Life On Our Planet na Netflixu.

Pesma koju trenutno slušate?

Ne slušam neke posebne pesme ili autore, pustim playlistu na Hotelcostes.com.

Šta najviše volite da radite u slobodno vreme?

Uskoro će da izađe full verzija Baldur’s Gate III od Larian studija i jedva čekam da kupim i igram.

Maskara ili karmin?

Karmin! Maskaru retko nosim.