Gel lak je postao jedna od najpoznatijih tehnika u svetu manikira i za to postoje dobri razlozi. Naime, ova tehnika ne oštećuje nokatnu ploču, može trajati i do nekoliko nedelje i možete ga raditi i samostalno kod kuće.

U nastavku vam donosimo savete kako same da postignete gel lak kod kuće.

Šta vam je potrebno za gel nokte kod kuće?

Pre nego što hoćete da isprobate gel manikir kod kuće, treba da imate sve što vam je potrebno. Imate 2 opcije: da kupite gel kit koji sadrži sve komponente, ili da ih kupite zasebno.

Potrebno vam je sledeće: UV lampa, ulje za zanoktice, turpija, alkohol, bazni lak (base coat), završni lak (top coat) i gel lak u boji. Iako tehnički možete koristiti regularan lak zajedno sa gel top coat-om, preporučuje se da ipak imate i gel lak jer će mnogo duže trajati.

UV lampa za gel lak je potrebna i u kućnim uslovima.
Shutterstock 

Investiranje u opremu i materijal

Jeftinije je imati obične lakove i aceton, logično. Za ovu gel zabavu potrebno je da izdvojite oko 100 EUR i da stvarno kupite sve. Nije strašno jer će vam materijal trajati mesecima, a kada pogledate ovaj iznos biste isplatili kro samo 2-3 meseca odlaska kod profesionalca. Važno je napomenuti da na nekim stvarima ne treba štedeti.

Stavljanje gel-laka

Naravno, prvi korak je onaj koji biste imali i kod klasičnog laka: turpijanje, sređivanje zanoktica i sl. Odradite to na vaš uobičajen način. Oblikujte i skratite nokte kako volite, a potom turpiju ispolirajte nokatnu ploču. Nežno sredite neravnine i ne šmirglajte previše – budite nežni.

Zatim obavezno prebrišite nokte alkoholom kako biste odmastili nokatnu ploču (to je važno!) – ali i da biste dezinfikovali kožu, za slučaj da ste se povredili prilikom turpijanja i sl.

Prvi korak u stavljanju gel laka je prajmer koji se ne suši u lampi.
Instagram 

Sledeći korak je “prajmer”. Ne maže se na zanoktice već samo na nokat i pazite na ovo. Prajmer ne ide pod lampu – samo nanesete jako tanak sloj i sačekate par sekundi da se prirodno osuši. Od ovog momenta više nema nikakvog pipanja noktiju dok ne završite ceo proces.

Na nokte pripremljene “prajmerom”, maže se “bazni lak”. On se pod lampom drži 30 sekundi.

Slojevi moraju da budu tanki. Gel lakovi su nešto gušći od klasičnih, a posebno je gust završni sloj. Zato, umočite četkicu u bočicu, malo je ocedite i na svaki nokat stavite po malo baznog laka – kao tačkicu.

Nakon prajmera ide bazni lak, a potom lak u boji u tankim slojevima.
Instagram 

Što se boje tiče, ona se maže u dva tanka sloja – a svaki sloj se “peče” pod lampom po 1 minut. Gledajte kad radite prvi sloj da više definišete ivice i donji deo laka kod zanoktice. A kod drugog sloja da to stvarno lepo izgleda.

Poslednji korak je završni sloj “top coat”.

Pošto je gust, kod njega koristite istu metodu kao kod baznog laka: stavite tačkicu na svaki nokat i onda polako radite jedan po jedan nokat. Tako nikada nećete upasti u zamku da natrpate previše.

Top coat se peče pod lampom 30 sekundi. Pustite da se sve malčice ohladi, minut recimo, pa natopite tupfer alkoholom, prebrišite lepo nokte i to će tako odmastite gel lak. Sada ste završili posao.
Operite ruke sapunom, namažite ruke i zanoktice nekom bogatijom kremom za ruke – i mirni ste 10 dana.

Top coat je poslednji korak i peče se pod lampom 30 sekundi.
Instagram 

Skidanje gel laka kod kuće

Potreban materijal:

1. turpija za poliranje noktiju
2. aceton
3. vata
4. aluminijumska folija

Postupak skidanja gel laka

Pri skidanju gel laka prvenstveno je važno da budete strpljivi i ne žurite, jer vrlo lako možete oštetiti nokatnu ploču. Iako znamo da izgleda primamljivo, ali kidanje gel laka sa noktiju ne biste trebali nikada da praktikujete jer može oštetiti površinski sloj nokta. Počnite sa uklanjanjem gornjeg sloja gel laka sa noktiju pomoću tuprije za poliranje noktiju. Nežno turpijajte površinski sloj laka, dok ne izgubi sjaja.

Za skidanje gel laka potrebno je: turpija za poliranje noktiju, aceton, vata i aluminijumska folija
Shutterstock 

Pošto naredni naredni korak podrazumeva upotrebu acetona, kako biste zaštititli kožu oko noktiju od isušivanja i pucanja, namažite ih uljem za zanoktice, hranljivom kremom ili vazelinom.

Potom natopite komadiće vate u aceton. Izbegavajte formule sa hidratantnim sastojcima jer će one usporiti proces skidanja gel laka. Vatu natopljenu acetonom stavite na svaki nokat pa zatim čvrsto uvijte aluminijumsku foliju oko prsta kako biste što bolje fiksirali vatu.
Ostavite ih tako da deluje 20-ak minuta.

Natopljenu vatu acetonom i aluminijumsku foliju držite 20ak minuta.
Instagram 

Provetite koliko se gel lak skinuo sa noktiju, može se desiti da će neki spasti i odmah, dok zahtevnije možete nežno palcem gurnuti napred. Ukoliko gel nije spao u potpunosti, ponovite postupak još 5 minuta. Ipak, ako je nokat bogato natopljen dobar vremenski period, gel lak bi se trebao veoma lako skinuti.

Ako ni to ne uspe, ostatke gel laka uklonite instrumentom za skidanje trajnog laka, odnosno guračem zanoktica ili drvenim štapićem.