Kako neke žene teže lepšem izgledu, u ovom slučaju noktiju, on ih ponekad može skupo koštati.

Bjuti blogerka Amelija Perin je na Tviteru pokazala kako njeni nokti nakon višegodišnjeg zarobljeništva pod gelom izgledaju.

Nakon 8 godina redovnog nošenja gel laka njena nokatna ploča u najmanju ruku izgleda izmučeno, krhko i dosta oslabljeno. Srećom, uspela je da ih oporavi, a savete je rado podelila kako bi pomogla svima koji se nađu u sličnoj nepovoljnoj situaciji kao što je i ona.

Oštećenja su velika

Na fotografijama se vide njeni oštećeni nokti, koji su očigledno jednako bolni koliko i izgledaju.

„Umalo sam zaplakala pod tušem zbog vruće vode koja mi je dodirivala nokte u i prilično sam sigurna da mi je u kosi još uvek ostalo puno šampona“, napisala je tvitu.

Prema rečima kozmetičarke Džuli Kandalec, šteta verovatno nije nastala zbog samog gel laka, već zbog nepravilnog uklanjanja.

„Korišćeni proizvod je verovatno sadržao jeftiniji, nebezbedni monomer ili tečnost zvanu metil metakrilat, koji nije bezbedna za nokat. Previše dobro prijanja na ploču noktiju, tako da kada se skida, prirodni nokat bude otkinut.“

Oporavak noktiju biotinom

Amelija je pokazala i kako je opravila nokte pomoću biotina.

Biotin je vitamin B-kompleksa, poznat i kao vitamin B7, koenzim R i vitamin H. Hrana i suplementi bogati biotinom mogu pomoći u jačanju noktiju.

Biotin je najviše koncentrisan u mesu organa kao što je jetra, ali se takođe može naći u žumancetu, mlečnim proizvodima, kvascu, lososu, avokadu, slatkom krompiru, orašastim plodovima, semenkama, pa čak i karfiolu.