Kada smo mladi, naročito u dvadesetim i tridesetim, dovoljno je malo pudera, rumenila i maskare da izgledate sveže, zavodljivo, blistavo... no, situacija je drugačija kada pređete 40, i kada se makeup rutina poprilično menja

Nažalost, mnogi misle da ćenovonastale bore, fine linije i fleke prekriti bolje ukoliko koriste više šminke, a ne shvataju da tako sebi možda čine "magareću" uslugu, i izgledaju starije

Prvi korak u vašoj rutini bi trebalo da bude ne šminka, nego nega i sama priprema kože, a bitno je i da načinite određene izmene u samom stilu šminkanja ukoliko ne želite da privlačite pažnju na pogrešne delove lica, poput podočnjaka i bora, koje ste možda, nehotice naglasili, iako to niste zapravo želeli.

Kako da izgledate mlađe sa šminkom
Shutterstock 

Evo šta ne bi trebalo da radite kada pređete 40, kao i kasnije, u 50-im i 60-im, prema savetima profesionalnih šminkera.

Ne pripremate kožu prvo

Priprema kože pre šminkanja je apsolutno obavezna, a postaje još važnija kako starimo i našoj koži treba više hidratacije. Uobičajene greške koje profesionalni šminkeri vide kod zrele kože spadaju u hidrataciju i dehidraciju. Pre pudera, ili bilo kog make-up proizvoda savetuju da uložite u dobru hidratantnu kremu koja će vratiti vlagu koži i pomoći da se šminka stopi s njom. Kada je koža suva, baš kao kod isušenog jezera, vidi se svaka pora i pukotina.

Jako je bitno nahraniti kožu.
Shutterstock 

Dakle, očistite kožu, odradite piling ukoliko je potrebno (nikako mehanički), tonirajte i hidrirajte kožu kvalitetnom hidratantnom kremom (poput one koja sadrži hijaluronsku kiselinu), a zatim dajte koži nekoliko minuta da se osuši pre nego što nanesete sloj prajmera pre podloge, korektor i ostatak šminke.

Prekomerno nanošenje tečnog pudera i u kamenu

Puderi u kamenu nikako nisu najbolja opcija za zrelu kožu jer će, gotovo instant, naglasiti fine linije i bore kada se ne koriste pravilno. Ukoliko ste ušli u petu deceniju, puder u prahu ili kamenu treba koristiti u tankom sloju samo na zonama na kojima prosijavate, kao i u toku dana da "ubijete" sjaj.

Takođe, šminkeri ističu da nije uvek potrebno da koristite pudere velike pokrivne moći jer mogu učiniti da vaša koža deluje još starije. Manje je više, te puder treba nanositi u tankom sloju, čak ni ne na celo lice, već tamo gde je potrebno ujednačiti ten.

Puder u kamenu može naglastii bore.
Shutterstock 

Stručnjaci savetuju da koristite i sunđerčiće za šminkanje, poput beauty blendera i da nežno utiskujete puder u kožu i tako ih blendate, ali ćete isti efekat dobiti i prstima.

Korektore koristite tamo gde je potrebno prekriti određene "nesavršenosti", a na ostatku lica CC kreme ili slično.

Puder pogrešne nijanse

Puder, kao što znate, ima vrlo specifičnu svrhu: da pomogne da ton vaše kože izgleda ujednačeno. Ali ako pokušavate da promenite boju svoje kože u potpunosti i, recimo, izgledate preplanulo sa tamnijom nijansom šminke, veoma lako može doći do toga da izgledate starije. Isto pravilo važi i ako nesvesno birate nijanse koje su previše svetle za vašu kožu.

Puder pogrešne nijanse može da postari kožu
Shutterstock 

Ukoliko se nijansa ne poklapa to privlači veću pažnju ka vašoj koži. Ključno je da se boja pudera stopi sa vašom kožom, a najlakše je izabrati nijansu tako što ćete ih isprobati nekoliko duž linije brade. Ona koja se najbolje uklapa je vaša nijansa.

Korišćenje previše sjaja

Svetlucavi hajlajteri postali su super popularni u poslednjih nekoliko godina, delimično zahvaljujući sve većoj popularnosti različitih tehnika konturisanja lica. A malo šimera na ključnim mestima kao što su vrhovi jagodica i ispod obrve može apsolutno izgledati zapanjujuće i dati vam zdrav sjaj.

Ali umerenost je ključna ovde. Previše svetlucavih proizvoda, nebitno da li su u pitanju highlighteri, rumenilo ili bronzer sa shimmerom, ili senka sa šljokicama veoma lako će se uvući u pore i fine linije i naglasiti ih duplo više, kao na primeru u nastavku.

Umesto toga, savet je da koristite kremaste, hidratantne formule sa mat finišom kada je reč o bronzerima ili rumenilu, dok da za hajlajter birate nežnije formule, i naravno, da ne preterujete.

Ako vas zabrinjava to što se fine linije i bore vide, ponekad je najbolji savet da izbegavate trendove i radite ono što najbolje odgovara vama i vašoj koži.

Bonus savet

Kao što smo već rekli, rumenilo može biti vaš najbolji prijatelj kada je reč o zreloj koži, ako koristite tečne i kremaste formule bez šimera. No, veoma je bitno i gde ga nanosite. Veliki broj žena upravo ovde greši i nehotice čini da im lice "visi", umesto da ga vizuelno podignu. Takođe je bitan i izbor same boje. 

Predlog je da koristite roze tonove jer daju svežinu, a za veče je u redu preći na nešto zagasitiju varijantu.

I na kraju, ali ne i najmanje važno je sama pozicija rumenila. Neka stara "pravila" su glasila da se rumenilo nanosi na sredinu obraza. Međutim, upravo to dovodi do "obešenih" obraza. Umesto toga, rumenilo nanesete na vrh jagodica i blendate ga ka gore, ka slepoočnicama.

Možete kombinovati i dve nijanse - svetliju pink na početku, a nešto tamniju, bliže kosi. Naravno, ne zaboravite da blendate da bi se sve stopilo, a efekat vas, sigurni smo, neće razočarati.

Pročitajte još: KAKO DA RUMENILOM PODMLADITE KOŽU KADA IMATE PREKO 50: 3 "cake" da vizuelno skinete bar 5 godina sa lica

Bonus video:

Lip combo koji smo nositli pre 15 godina ponovo je u modi tiktok/daniellemarcan

Izvor: Wanted J. S.