Možda si se pitala koja je razlika između BB i CCtoniranih krema i kako se upoređuju s drugim proizvodima za lice poput pudera jer su mnogo mlađi proizvod na tržištu.

One su višenamenske i kombinuju makeup i negu lica u jedinstvenoj formuli. Zavisno o sastojcima, BB i CC kreme možeš koristiti kao prajmer, korektor, puder, hajlajter, kremu, proizvod za matiranje kože, kremu za zaštitu od sunca ili proizvod za negu kože.

Budući da su višenamenske prirode, CC i BB kreme odlične su za pojednostavljivanje jutarnje rutine, ali i kao negujuća zamena za puder. Ipak, BB i CC kreme imaju svoje razlike, a najbolji izbor zavisi od nekoliko faktora, poput tvog tipa kože i željenog efekta.

BB i CC krema su idealna zamena za puder u zimskom periodu kada je koža naročito suva.
Freepik 

U nastavku otkrijte koja je razlika između BB i CC kreme i koji je najbolji izbor za tebe!

BB krema

BB u nazivu ovog proizvoda znači „beauty balm“ ili „blemish balm“. Upija se u kožu i nema moć velikog prekrivanja pa je s njom najlakše prekriti manje nesavršenosti na licu i idealna je za „no makeup makeup“ look. Sadrži sastojke koji se često koriste u nezi kože, poput vitamina i antioksidansa koji štite kožu, hijaluronske kiseline, glicerina, pantenola i ceramida koji je hidriraju, cinkovog oksida koji služi kao mineralni zaštitni faktor od sunca, peptida i kolagena koji kožu učvršćuju i niacinamida koji joj daje svetlinu.
Najveća prednost BB kreme je u tome što hidrira suvu kožu.

CC krema

CC krema je slična BB kremi, ali ima jaču pokrivnu moć. CC označava „color control“ ili „complexion corrector“. CC krema formulisana je specifično da prekriva flekice na koži i diskoloraciju poput crvenila, tamnih podočnjaka, neravnomernog tena, hiperpigmentacije i ožiljaka od akni. Sa BB kremom deli gotovo jednake sastojke koji neguju kožu, a sadrži i sastojke za smirivanje kože poput ekstrakta zelenog čaja, soje i shea butera. Većina CC krema ima i anti-aging svojstva, formulisana s SPF-om i sadrži sastojke koji smanjuju vidljivost bora.
Prozračnije su teksture od BB krema i često imaju mat finiš.

BB i CC krema su idealna zamena za puder u zimskom periodu kada je koža naročito suva.
Shutterstock 

BB ili CC krema: Koju odabrati?

Kod odabira između ova dva proizvoda, najvažnije je znati koja će bolje odgovarati tvome tipu kože. CC krema bolje će odgovarati masnom tipu kože zbog svoje mat teksture i bolje će se držati na koži. Potraži CC kremu koja ima formulu bez ulja i sadrži sastojke poput aktivnog ugljena i gline. Također, za kožu sklonu aknama, CC krema će biti bolji izbor sa sastojcima poput ekstrakta čajevca i salicilne kiseline. Za suvu kožu će pak biti bolja BB krema jer ima više hidratantnih sastojaka, poput hijaluronske kiseline, glicerina i pantenola.

Razlika između pudera i BB i CC krema

Puder možeš pronaći u više formula i tekstura i u većini slučajeva ima veću pokrivnost od BB i CC krema. Može imati sjajni ili mat finiš i različite nivoe prekrivanja. Takođe, ako koristiš puder, trebaće ti i dodatni proizvodi kao što je prajmer, hidratantna krema i krema s SPF-om. Svi ti proizvodi ti nisu potrebni ukoliko koristiš samo BB ili CC kreme koje već u sebi imaju sva ta svojstva. Dakle, ako nisi tradicionalna zagovornica klasičnog pudera, BB ili CC krema mogla bi biti savršeno rešenje za tebe. Nećeš izgledati kao da nosiš previše šminke i tvoja podloga će izgledati sasvim prirodno, a ujedno ćeš negovati kožu i pojednostaviti svoju make up rutinu!