Lepa glumica Marija Karan u poslednje vreme često nosi crveni ruž, a dobro znamo da ova nijansa karmina potpuno menja svaku kombinaciju i daje potrebnu dozu glamura i elegancije svakom autfitu.

Marija je posebno verna nijansi sa pink podtonom koji se savršeno uklapa uz njen ten i čini da deluje sveže i zavodljivo, čak i kada na licu ne nosi mnogo šminke.

Zapravo, poslednjih godina, crveni karmin više nije rezervisan samo za svečane prigode, naprotiv.

Trendesetrke ga nose uz kežual izdanja, šik varijante, pa čak i uz trenerke. Ipak, kdo ove nijanse ruža bitno je da zapamtite 2 bitna pravila - uvek se kombinuje sa nude šminkom, i možda i najbitnije od svega - bitno je izabrati pravu nijansu.

Upravo to je možda i glavni razlog zašto vam crveni ruž ne stoji onako kako ste zamislili. Izbor nije lak, pogotovo ako pogledamo više nego bogatu ponudu na rafovima drogerija, ali postoji način da iz prve izaberete i odgovarajuću crvenu i ne bacate novac na karmine koji vam ne stoje dobro i samim tim, nećete ih nositi.

Kako znati da ste izabrali pravu nijansu crvene?

1. Kada ga nanesete kosa i oči će vam "zasijati", odnosno, doći do izražaja.

2. Zubi će vam izgledati belji.

3. Izgledaćete dobro i bez ostale šminke.

Svakome stoji crveni karmin, samo treba naći pravu nijansu.
screenshoot/instagram 

Šminkeri su saglasni - crveni karmin svima stoji dobro, ali je prava nijansa presudna, te tako na prvom mestu morate da znate da li imate topao ili hladan podton kože. Za plavuše se tvrdi da im bolje pristaju nijanse hladnog podtona, dok crnakama više pristaju koralne nijanse.

Kako znati koji ton kože imate?

Jedan od trikova da brzo odredite svoj podton je da probate zlatni i srebrni nakit. Srebro upućuje na hladan a zlato na topli ton kože. Drugi trik je da na dnevnom svetlu pogledate vene na nadlanicama. Ukoliko boja vuče na plavo, pripadate plavom podtonu,a ako vuče na zeleno, onda je vaša koža toplijih tonova. Ipak, postoje i one srećnice, kojima stoji i jedno i drugo i one pripadaju neutralnom tipu.

Kada znate da li imate hladan ili topao podton kože lako ćete izabrati nijansu.
Wanted, Instagram 

Ujednačen ton

Ovakva koža uglavnom ima ružičasti podton. Ruževi koji su savršeni za ujednačen ten su crveni sa plavim i ružičastim podtonovima, a ako se odlučite za tamnije, birajte boju malina. 

Ovakav crveni ruž pokupiće ružičaste nijanse vašeg tena i učiniće da vaš osmeh izgleda savršeno.  

Svetliji ten

Svetliji ten odlikuje žućkasti podton kože. Ruž koji bi se savršeno uklopio uz vašu boju kože je crveni sa nijansom narandžaste.

Ovakav ruž će pokupiti zlatnu nijansu vaše kože i učiniće vaš ten prelepim.

Srednji/ klasičan

Ako imate srednji ten onda nijansu crvenog ruža možete menjati u zavisnosti od godišnjeg doba. Kada leti na suncu vaša koža poprimi bronzani podton vi se odlučite za crveni ruž narandžaste nijanse.

Blejk Lajvli obožava crveni karmin
Shutterstock 

Ovaj ruž će savršeno istaći vaš bronzani ten i učiniti da tokom leta izgledate savršeno. Tokom zime se odlučite za crveni ruž plavog podtona. Ova nijansa će savršeno pristajati vašem bledjem tenu i učiniće da vam zubi izgledaju svetlije.

Maslinasti ten

Ova vrsta tena ima žuto-zeleni podton i za nju nije teško odabrati nijansu ruža. Kako bi upotpunili svoj bronzanu boju kože koristite cigla ili rđavo crvenu nijansu ruža.

Džesika Alba obožava crveni karmin.
printscreen/instagram 

Ovi zemljani podtonovi savršeno će se uklopiti sa vašom toplom nijansom tena.

Svetlobraon ten

Ovakav ten ima žućkaste podtonove. Ako imate svetlobraon ten onda se odlučite za crveni ruž sa nijansom boje višnje. 

Prijanka Čopra često nosi crveni karmin.
Scott Garfitt/for BAFTA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ove crvene usne će pokupiti toplinu u vašem tonu kože i zaista ulepšati osmeh.

Tamnije nijanse tena

Tamnije nijanse kože mogu poneti skoro sve karmine iako šminkeri ne preporučuju svetlije nijanse jer mogu izgledati "drečavo".

Rijana veoma često nosi crveni karmin.
Diggzy / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ipak, tamne nijanse boje višnje ili karmini tamnijih nijansi boje cigle, istaćiće najlepšu stranu kože i učiniti ten prozračnim.