One imaju ono nešto što je neophodno da bi crveni ruž izneli na pravi način! A šta je to pitate se? Pre svega samopouzdanje, doza smelosti ali i rizika. A zašto nošenje crvenih usana zadaje tolike muke ženama, i mnoge osećaju kako im je to nedostižno?

Možda ne verujete ali crveni ruž može dobro da stoji svakoj ženi, u to nema sumnje. A ako ste početnik i do sada niste nosili crveni karmin, evo saveta cenjenog šminkera Brane Kostić koji će vam biti od velike pomoći.

Složićemo se da perfektno našminkane crvene usne uvek izgledaju dobro. Ruž u nijansama crvene istovremeno izgleda seksi, moderno ali i sofisticirano, što ga čini ultimativnim mejkap oružijem.

Pa šta je onda problem?

Prvo, postoji hiljade gotovo identičnih crvenih ruževa na tržištu, dolaze u raznim teksturama i svaki tvrdi da je idealan baš za vas. A to može biti prilično frustrirajuće. Drugi problem tiče se odabira nijanse. Da bi vam ruž stajao dobro, tj. da bi bio u skladu sa bojom tena, važno je da znate podton vaše kože. Prema tome, biraćete i podton vašeg karmina.

Podtonovi se dele na tople, hladne i neutralne. Ukoliko spadate u neutralan spektar, vama stoji većina nijansi. Oni sa toplim treba da biraju ruževe koji u sebi imaju žut ili braonkast podton, dok oni hladnog podtona traže crvenu sa plavom ili ciklama bojom u sebi.

Da bi najlakše odredili vaš podton, osmotrite vene sa unutrašnje strane ručnog zgloba na dnevnom svetlu. Ako su više zelenkaste boje vi ste toplog podtona, ako su plavkaste ili modre, onda ste hladnog. A kada vidite kombinaciju obe boje, znajte da ste neutralnog podtona.

Saveti profesionalca

Pitala sam Branu Kostić, profesionalnu šminkerku i bivšu urednicu lepote u magazinu ELLE da nam jednostavno objasni na šta početnici treda da obrate pažnju kada se prvi put susretnu sa crvenim karminom.

"Oni pred sobom imaju 3 izazova. Prvo je preciznost nanošenja, drugo postojanost a treće i sama boja. Sve ove 3 stvari može da premosti dobra olovka za usne. Što se tiče preciznosti olovka ima tanak vrh i omogućava precizno iscrtavanje usana. Ovo je važno zato što ako se iscrta pogrešno, pri jarkoj boji greška se vrlo vidi. Drugo, sprečavanje razlivanja - pošto je olovka suvlja od karmina, ona će sprečiti da se sama boja ulije u nazolabijalne boje koje svi imamo, neki manje, a neki više. A treće, pošto je olovka i do nekoliko puta jeftinija omogućava vam da probate i vidite da li ste uopšte za crveni karmin", savetuje Brana koja ujedno preporučuje Aura olovke u nijansama 43 i 34.

A evo kako izvedba crvenog ruža izgleda na nekim od naših domaćih poznatih ličnosti.

1. Tamara Kalinić

2. Goca Tržan

3. Sara Jovanović

 4. Severina

5. Marija Kilibarda