Oni koji imaju masnu, mešovitu i problematičnu kožu, znaju koliko je neprijatno kada čak i posle šminkanja prosijaju i to u onom trenutku kada je od presudnog značaja da izgledaju besprekorno.

Upoznata si sa tim da rešenje postoji, ali nisi sigurna šta bi trebalo da uradiš? Čula si za “baking”, pudere za setovanje u prahu i kamenu, fiksatore u spreju, ali ne znaš šta je od navedenog najbolje.

U nastavku ti predstavljamo porođenje ovih metoda za setovanje lica kako bi ostalo netaknuto i do nekoliko sati.

Setovanje šminke ili kako setovati šminku

Setovanje je ništa drugo do nanošenje tankog sloja kompaktnog ili praškastog pudera koji ima za cilj da matira lice, prikrije nedostatke i makeup učini postojanim. Neizbežan korak u svim svečanim prilikama, a posebni ljubitelji su oni sa masnom kožom lica.

setovanje lica
Freepik 

Kada se nanosi?

Puder za setovanje se koristi nakon kremastih proizvoda - tečnog pudera ili korektora, kako bi ih bolje postavio na mesto bez razmazivanja proizvoda po celom licu. Tek nakon setovanja sledi nanošenje bronzera ili rumenila, šminkanje očiju, usana...

Vrste pudera za setovanje

Za setovanje možeš koristiti kompaktne ili praškaste teksture pudera, a i jedni i drugi mogu biti transparentni (translucent) ili u određenoj nijansi.

Puder u prahu

- Uglavnom su bezbojni i samim tim se prilagođavaju nijansi pudera koja je već na licu, bez bilo kakve dodatne kolor korekcije

- Postoji manja verovatnoća da ce izazvati alergije, iritacije ili bubuljice na koži, upravo zbog toga što se u njihovom sastavu ne nalaze konzervansi

- Puderi u prahu uglavnom nemaju mirise, a znamo da mirisi često mogu izazvati različite nepravilnosti na licu, pogotovo ako imate osetljivu ili reaktivnu kožu

Razlika između pudera u prahu i pudera u kamenu
Shuterstock 

- Puderi u prahu ne zapušavaju pore i samim tim ne uzrokuju pojavu akni, a u isto vreme odlicno zaglađuju kožu

- Pružaju UV zaštitu od sunca

- Ne stvaraju osećaj maske na licu i ne osećaju se na koži

- Ne sadrže emolijentna ulja, voskove, mirise i konzervanse koji se obično nalaze u komercijalnim puderima u kamenu

- Jedina lošija strana kod proizvoda ovakvog tipa je što u svom sastavu sadrže talk, koji ima tendenciju da zapuši pore, pa se zato savetuje nadograđivanje u više manjih slojeva sa ovakvim proizvodima, a ne nanošenje velike količine odjednom.

Puder u kamenu

- Većina ovih proizvoda ima boju, a u poslednje vreme su se pojavili i oni transparetni

- Daje više pokrivne moći nego onaj u prahu, jer sadrži čestice za vezivanje, tako da daje ispolirani izgled koži kada se „buff“-uju u kožu.

puder u kamenu
Freepik 

- Uspešno može da zameni tečni puder zbog fantastične pokrivne moći

- Izazovna mesta na licu, kao što je T-zona, drži pod kontrolom od izbijanje viška sebuma

- Obzirom da je većina ovih pudera sa mat završnicom - oni ne odgovaraju samo izuzetno suvoj koži lica jer će njegovim nanošenjem suvi predeli biti još više izraženi

- Vodootporni kamen puder je najdelotvorniji u držanju šminke od mogućih prosijavanja na licu ili znoja

Šta izabrati?

Kao i sve ostalo, i puder za setovanje birajte prema svom tipu kože. Ukoliko je vaša koža problematična i osetljiva – probajte puder u prahu.

Setovanje ili fiksiranje

Iako ih mnogi poistovećuju, setovanje i fiksiranje nisu isto. Setovanje podrazumeva poslednju fazu u postavljanju tena (nakon koje nastavljamo šminkanje), dok je fiksiranje finalna faza šminkanja kojom se obezbeđuje dugotrajnost celokupnog makeup-a i postiže efekat svežine. Fiksiranje sprejom treba izvoditi sa udaljenosti od 10-15cm. Naprskaj celo lice uz samo tri-četiri pritiska na pumpicu, a onda sačekaj da se osuši.

Kada si setovala i fiksirala šminku i postigla savršen ten, više nema bojazni da će se šminka ubrzo pokvariti.