Možda ste srećnica koja u životu nije imala potrebe da prekriva bubuljice, crvenilo ili neke druge nepravilnosti na koži, a možda ste u večnoj potrazi za savršenim puderom.

Jedan je pretežak, drugi ne prikriva, treći ima super teksturu, ali uvek ostavlja vidljiv prelaz… Preporuke prijateljica uvek dobro dođu, ali nemamo sve isti tip kože, pa ne možemo ni očekivati jednake rezultate, piše elle.

1. Kako odabrati podlogu?

Kada biramo boju, ne treba da gledamo samo ton već i pod-tonove: imamo li više hladni, topli ili neutralni pod-ton? Pod-tonove možemo za početak proceniti prema venama na ruci – jesu li više plave ili zelenkaste? To ukazuju na topliji pod-ton kože, dok plava znači hladniji pod-ton, a neutralni pod-ton je mešavina dve stvari. Usprkos teorijskom znanju, jedini pouzdani način za odabir prave nijanse je isprobavanje.

Osim boje u obzir treba da uzmemo i druge faktore: tekstura, pokrivnost i finiš podjednako su važni. Podloga treba oponašati našu kožu i isticati one poželjne karakteristike, kako bi izgledala ‘flawless’, ali ne sme biti vidljiva.

Tu ulogu igra i tip kože – osobe sa suvom kožom ne bi trebale birati matirajuće podloge, već da traže one s hidratizirajućim sastojcima poput hijaluronske kiseline i na bazi vode.

sminkanje
Freepik 

2. Baza

Današnji make up proizvodi najčešće sadrže neke sastojke za negu, ali to ne znači da smemo preskočiti skincare rutinu. Uostalom, podloga će biti dugotrajnija ako je nanesemo na nahranjenu kožu, ali trebamo ostaviti malo vremena između stavljanja preparativne pre dekorativne kozmetike.

3. Nanošenje

Prsti, značenje ili sunđer? Sve zavisi o tipu kože, pudera i efekta koji želimo postići.

Prsti su najprirodniji i najlakši način za nanošenje podloge, a istovremeno i najekonomičniji, jer se proizvod ne gubi na sunđeru ili četkici. Gušće podloge bolje se razmazuju gustom četkicom. Kako bi izbegli ‘prugice’ od poteza četkicom, podlogu trebamo razmazivati kružnim pokretima.

sminkanje
Shutterstock 

Kada koristimo sunđer ili beauty blender, preporučuju se da se koristi vlažna jer suva upija podlogu. Puder blenderom nanositi pritiskanjem na kožu, a ne povlačenjem, kako podloga ne bi ostala nejednaka.

I za kraj ne treba zaboraviti na još jednu važnu stvar: redovno čišćenje četkica i beauty blendera.