Većina nas zapravo ima prilično rezervisan stav prema uljanim preparatima. U startu nas odbija ideja da se namažemo uljem, a onda caklimo i čekamo da se ono upije. Najveća zabluda je da se ulja zapravo nisu potrebna osobama koje nemaju isključivo suvu kožu.

Ukoliko želite da se na vreme spremite za sezonu mini suknji i šortseva, pravi je trenutak da svom telu priuštite odgovarajuću negu, a pre svega da izaberete proizvod za hidrataciju koji će odgovoriti na vaše specifične potrebe.

Istražili smo koje su glavne razlike između ulja i losiona za telo te kada bi trebalo birati jedne, a kada druge preparate.

1. Osnovne razlike

Iako se njihovo dejstvo razlikuje, glavni cilj obe vrste proizvoda jeste hidratacija kože. Ulja imaju okluzivna svojstva, pa prvnstveno sprečavaju gubitak vlage iz kože, dok su formule losiona uglavnom su na bazi ulja i vode. To znači da izvlače vlagu iz nižih slojeva na površinu kože, ali isto tako imaju sposobnost da apsorbuju vodu iz okoline.

noge
Shuterstock 

2. Prednosti ulja za telo

Ulja oponašaju prirodne lipide koji se nalaze u našoj koži usled čega prave barijeru i sprečavaju gubitak vode, a regulišu i lučenje sebuma. Naime, ulja deluju na kožu tako što smanjuju proizvodnju sebuma, pa ih većina dermatologa preporučuje za negu masne kože, ma koliko to kontradiktorno zvučalo.
Njihov dodatni bonus u odnosu na losione jeste činjenica da ne sadrže hemikalije koje mogu biti upitne po zdravlje već su uglavnom na bazi prirodnih sastojaka.

3. Prednosti losiona

Kao što smo već rekli, losioni su na bazi ulja i vode što znači da sadrže i humektante i okluzive. Humektanti su supstance koje svojim higroskopnim svojstvima vezuju vodu i na taj način je zadržavaju u koži, bar neko vreme. Oni izvlače vlagu iz nižih slojeva kože na površinu, ali isto tako imaju sposobnost da apsorbuju vodu iz okoline. S druge strane, funkcija okluziva je stvaranje filma na koži, koji sprečava gubitak vlage. U skladu sa tim, losioni su mnogo bolji izbor za osobe sa suvom i dehidriranim kožom.
Osim toga, oni često sadrže sastojke koji imaju dugoročne benefite za kožu, poput hijaluronske kiseline ili ceramida.

4. Kako se pravilno nanose ulja, a kako losioni?

Zbog svoje okluzivne prirode, ulja će bolje delovati dok je vaša koža još mokra, pa bi trebalo da ih nanesete odmah nakon tuširanja. Na taj način ćete izvući maksimum iz ovih proizvoda. Za razliku od ulja, losioni najbolje deluju kada se koriste 3-5 minuta nakon tuširanja, kada ste kožu već obrisali peškirom, ali još nije potpuno suva.

Savet: Ukoliko je dehidratacija važna glavna boljka, dobra opcija može biti i kombinacija ova dva proizvoda. U tom slučaju nanesete ulje odmah nakon izlaska iz kade, a kada se koža malo prosuši, preko ulja stavite i losion.