Znate onaj osećaj kada poželite pravi ugođaj i onda pomislite kako bi bilo super da sebi priuštite jedno opuštanje koje prati topla kupka, piling tela i tretman lica nekom maskom? Ne mogu tačno da objasnim ali osećanje koje vezujem za maske za lice je upravo neko osećanje ljubavi prema sebi.

Verujem da se i mnoge od vas slično osećaju i svaki put kada ugledate sve one maske na rafovima drogerija pomišljate koju sledeću treba isprobati. Istina, ne koristim ih ni približno često koliko bi trebalo ali one i dalje imaju važno mesto u mojoj skin care rutini.

Danas govorimo o klasičnim, ne korejskim sheet maskama u maramici. I možda niste puno razmišljali ali postoji nekoliko saveta i trikova koje ako primenite izvućićete maksimum iz svoje maske za lice.

1. Bitno je kako nanosite masku sa piling efektom

Iako možda imate potpuno suvu ili potpuno masnu kožu, svako lice povremeno zadese oba stanja. Pore na vašem čelu, nosu i bradi su malo veće od onih na ostatku lica te je takozvana T zona sklonija prosijavanju. Ako nanosite masku sa kiselinama T zona će je bolje podneti. Zato je uvek prvo nanesite na centar lica kako bi tu duže stajala, pa onda na ostatak jer su obrazi osetljiviji.

2. Ne držite masku sa glinom predugo

Koliko dugo je predugo? Neko generalno pravilo je da je sve preko 15 do 20 minuta nepotrebno. Posle toga maska može naneti više štete nego koristi. Nakon 20 minuta koža može postati dehidrirana i upasti u stanje transepidermalnog gubitka vode. Dobićete bolje rezultate ako je uklonite pre nego što se osuši, nego da čekate da postane potpuno suva.

3. Nanesite kremu ili ulje posle hidratantne maske

Umirujuće, hidratantne maske su odlične ako želite dodatni bust mekoće i jedrine. Pošto je većina hidratantnih maski namenjena za korišćenje preko noći, ne morate brinu o tome da li stoji predugo na koži. Međutim, ako ne želite da aktivni sastojci iz maske ispare, nanesite preko nje tanak sloj kreme ili ulja kako bi ih zadržali.

4. Budite nežni dok uklanjate masku

Dobar savet jeste da masku uklonite hladnom vodom i čistim rukama. Posebno ako je u pitanju glinena maska. Kada skinete veći deo maske, onda uzmite mokar i isceđen peškir i nežno uklonite ostatak. Ovako nema potrebe za trljanjem i razvlačenjem kože.

5. Ne koristite ih prečesto

Maske mogu da daju brze rezultate ali se ne treba potpuno osloniti na njih. Ukoliko ih koristite prečesto iz želje da dobije što brže rezultate, možete samo postići više štete nego koristi. Jednom do dva puta nedeljno je najbolji režim, i ne više od toga.