Nega kože je podjednako važna tokom cele godine, a ne samo sezonski ili kada se javi problem. Koža je i odraz stanja vašeg organizma jer na njen izgled utiču i stres, bolesti, iscrpljenost, nenaspavanost, kao i loše navike.

Kako dolazi leto tako se i nega i ishrana kože menjaju. Ukoliko razumemo kako naša koža reaguje na sunčeve zrake, tačno ćemo znati kako da je pripremimo za još jedan izazov, a to je jako sunce. Pravilna priprema ne samo da čuva kožu od starenja, već čuva i njeno zdravlje.

1. Piling

Ukoliko ste zabušavali sa negom - ne krivimo vas ako jeste čak iako znate da koža tela zaslužuje negu isto koliko i ona na licu - prvi korak za vraćanje u rutinu jeste piling. Za početak ne više od tri puta nedeljno, kasnije dva puta nedeljno tokom celog leta. Na ovaj način ćete se rešiti suve kože ali i temeljno očistiti ulja i kreme sa zaštitnim faktorom koja mogu začepiti pore i dovesti do stvaranja sitnih bubuljica ili neravnomerne boje ukoliko volite sredstva za samopotamnjivanje.

Piling je prvi korak u pripremi kože za leto.
Freepik 

Suvo četkanje je idealan korak nege kao dopuna za piling. Nakon četkanja se istuširajte mlakom vodom - ne vrućom pošto visoka temperatura može da iritira kožu - a zatim rukavicom za masažu nanesite i utrljajte piling. Ukoliko imate zaista osetljivu kožu, umesto pilinga sa kuglicama uzmite neki blaži hemijski eksfolijant i nemojte ga utrljavati.

2. Osvežite proizvode za negu kože

Kao što pravite rotaciju kada počnu hladno vreme, vetar i centralno grejanje, potrebno je da je napravite i za leto. Preparati za negu treba da budu prilagođeni višim temperaturama i jačem suncu. Ukoliko sada koristite kremaste ili uljane čistače, pređite na nešto lakše teksture ili probajte sredstvo sa glikolnom kiselinom koja će temeljno očistiti znoj, kremu sa SPF-om i ostatke šminke. Kada je hidratacija u pitanju, prebacite se sa težih krema na lakše losione i teksture gela i nemojte preskakati serum ili dnevni booster hidratacija - nekima će samo i on biti dovoljan.

Tokom leta pređite na kreme lakše teksture.
Shutterstock 

3. Pigmentacijske fleke od sunca

Možete ih ukloniti na vrlo efikasan način kod dermatologa laserima ili hemijskim pilinzima, a kod kuće bi bilo dobro da korisitite tečni eksfolijator koji sadrži blagu glikolnu ili salicilnu kiselinu i zatim naneste serum koji posvetljuje kožu - na primer sa vitaminom C. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, obavezno koristite visok zaštitni faktor. Ukoliko ne poslušate ovaj savet dermatologa, em nećete dobiti dobre rezultate em možete lako pogoršati situaciju.

4. Pojačajte zaštitu od sunca

Zimi, pogotovo kad smo u zatvorenom prostoru, možemo se lepo izvući i samo sa običnim hidratantnim kremama kojima je dodat SPF. U ovo doba godine, one više nisu dovoljne pa je potrebno koristiti posebnu kremu sa zaštitnim faktorom, idealno 30 i preko. Realno, mnogi dermatolozi tvrde da je SPF 30 dovoljan iz razloga što već sam blokira oko 97% sunčevih zraka. Bitno je da se radi o zaštitnom faktoru širokog spektra koji će blokirati i UVA i UVB zrake.

Kako biste pripremili kožu za leto pojačajte korišćenje spf-a.
Freepik 

5. Pazite kako se truširate i depilirate

Pogotovo ako vam ovo predstavlja “spojene radnje” i ako dlačice uklanjate brijačem. Kao prvo, vruća voda isušuje kožu i zato ne preterujte ni sa temperaturom ni sa dužinom, a na kraju se uvek isperite hladnijom vodom. Osim što ovaj korak umiruje kožu, on zatvara i pore (što je posebno važno posle brijanja) i poboljšava cirkulaciju.

6. Rešite se bubuljicama po telu

Ne želite bubuljice po ramenima, leđima i rukama? Najbolje je da se obratite dermatologu ali i da kod kuće koristite medicinska sredstva na bazi salicilne kiseline koja možete kupiti u apoteci. Prevencija je najbolji lek i zato posebno obratite pažnju na to da se često presvlačite nakon znojenja - bilo u gradu ili na treningu - i temeljno čistite kožu na kojoj se sada zadržavaju i sredstva sa SPF-om. Ako mislite da će vam pomoći ukoliko ih preskočite, niste u pravu zato što tretmani za bubuljice uglavnom povećavaju fotosenzitivnost kože pa ju je neophodno zaštititi.

Turpijanje peta na suvo.
Freepik/valuavitaly 

7. Negujte i stopala

Ne morate trčati u salon - mnoge stvari možete da uradite i sami. Koristan trik je i da na stopalima koristite turpiju za pete dok je koža još suva, pre potapanja. Na taj način ćete najveći deo naslaga skinuti pre nego što se koža jako omekša u vodi. Ovo je i pravi trenutak da primenite neki od pilinga za stopala sa kiselinom.

8. Počnite sa sredstvima za samopotamnjivanje

Priprema kože je važna, ako ne i važnija, od samog nanošenja, Depilirajte se, sredite nokte na rukama kao i stopala, ofarbajte kosu… Sve ovo treba obavite pre nanošenja sredstva za samopotamnjivanje bilo da idete u salon ili ih koristite sami. Na sam dan, uradite piling ali nikako sredstvima koja sadrže ulja pošto mogu uzrokovati mestičavu boju tako što će sprečiti da boja prodre u kožu.

Samopotamnjivanje je odlična priprema za leto.
Shutterstock 

9. Pravilna ishrana

Možda se niste dosetili ovoga, ali za dobru pripremu kože za leto neophodna je pravilna ishrana . Pre početka leta, ali i tokom letnjih meseci uvrstite u vaš jelovnik što je više moguće namirnica narandžaste i crvene boje, kao što su na primer breskve, lubenica, nektarine, paradajz, šargarepa.
Ove namirnice su izuzetno bogate beta karotenom, a uz to imaju i blagotvorni antioksidativni efekat na organizam. Beta karoten je provitamin koji se može unositi u organizam i kao dodatak ishrani u obliku tableta. U organizmu se pretvara u vitamin A koji štiti epitel kože i sluznice. Još jedan važan dodatak ishrani je i astaksantin, najsnažniji prirodni antioksidant.
Idealno vreme za početak uzimanja dodataka ishrani je otprilike mesec dana prepočetka izlaganja suncu. Na taj način možete sprečiti alergije na sunce i pripremiti vašu kožu za leto na najbolji mogući način.