S vremena na vreme u svetu lepote stvara se pravi hype oko pojedinih sastojaka u kozmetičkim proizvodima.

Tako je preko zime to bio proslavljeni vitamin C, koji koži vraća blistav i zdrav izgled, dok su danas sve oči uprte u jedan sastojak koji nije ništa novo na tržištu, ali tek sada broji punu pažnju mnogih ljubitelja nege kože! 

U poslednje vreme se mnogo govori o retinolu, a reč je o sastojku koji je prvi put korišćen u kremama još 70-ih godina. Retinol je zapravo moćan oblik vitamina A koji je veoma cenjen zbog rezultata koji dolaze u kratkom vremenskom periodu.

U poslednje vreme se mnogo govori o retinolu.
Shutterstock 

Šta tačno radi retinol?

Prednosti retinola u nezi su zaista brojne, od poboljšanja teksture i izgleda kože, signaliziranja telu da proizvodi kolagen i nove ćelije, preko smanjenja hiperpigmentacije, vidljivosti akni i bora, do otčepljivanja pora na licu. Ovo je samo jedan deo njegove efikasnosti, ali s obzirom na to da je zaista moćan sastojak, negativni neželjeni efekti upotrebe su ponekad neizbežni.

Proizvodi sa retinolom mogu izazvati suvoću i iritaciju, a takođe imaju tendenciju da postanu nestabilni i stoga neefikasni u prisustvu kiseonika i svetlosti.

Stoga je izuzetno važno da na kožu nanesete retinol, koji ćete prvo dubinski hidratirati tonikom, a zatim ga zaključati hidratantnom kremom. Takođe, danas veliki broj proizvoda sa retinolom sadrži inteligentnu tehnologiju obogaćenu protivupalnim peptidima kako bi se izbegli negativni efekti upotrebe, tako da danas jednostavno nema mesta strahu.

Retinol se takođe pokazao kao odličan u borbi protiv akni.
Instagram 

Retinol se takođe pokazao kao odličan u borbi protiv akni, čak i kada je u pitanju izuzetno osetljiva koža, i trebalo bi da bude sastavni deo gotovo svake rutine protiv starenja.