Nega kože gotovo je nezamisliva bez seruma sa vitaminom C. Uostalom, sigurni smo da već znate koliko je ovaj moćan sastojak bitan za negu kože - deluje na prevremeno starenje, sprečava nastajanje fleka, pojačava proizvodnju kolegena, utiče na oštećenja, ujednačava i posvetljuje ten... a to je samo delić njegovih benefita.

Zato i ne čudi popularnost ovog proizvoda, kao i to što sve više različitih proizvođača izbacuje svoje varijante seruma sa vitaminom C. Na tržištu se zaista može naći više nego bogat izbor različitog cenovnog ranga, ali kako znati da li vaš preparat zaista sadrži dovoljnu količinu vitamina C?

Vitamin C je moćni sastojak za negu kože.
Shutterstock 

Verovali ili ne, to možete proveriti i sami uz pomoć jednostavnog trika, a verovatno sve što vam je potrebno već imate u kući. Naime, na TikToku se može videti eksperiment gde se u čašu vode dodaje malo joda, a potom se nakapa nekoliko kapi vitamina C i promeša kašičicom.

Ukoliko se voda razbistri, vaš serum je dobar, tvrde, a ukoliko ne dođe do bistrenja, sve su veći izgledi da ste bacili novac. Uostalom, pogledajte eksperiment:

PROVERITE DA LI VAS OMILJENI SERUM SA VITAMINOM C ZAISTA RADI: Jedna stvar otkriva da li je stvarno delotvoran TikTok/pamelapedrozaa

Međutim, iako se neki stručnjaci slažu da je ovo dobar način da otkrijete koncetrovanost vitamina C u omiljenom serumu, drugi kažu da ova metoda nije uvek dobar način jer je vitamin C prilično komplikovan sastojak.

Zapravo, ne reaguju svi oblici vitamina C sa jodom, te su neke formule otpornije. Tako je najbolje da ipak pre kupovine proverite sa dermatologom koji serum bi vašoj koži najviše prijao, ili da prosto uporedite koncentraciju samog vitamina na pozadini bočice i izaberete onaj koji vam se čini kao najpogodniji.

Vitamin C odličan je za prevenciju starenja.
Shutterstock 

Naposletku, bitno je istaći i savet dermatologa da ga ne koristite ujutru, pre nego što izlazite na sunce, ali ukoliko to radite, da obavezno nanesete i kremu sa zaštitnim faktorom, kao i da ga ne kombinujete sa retinolom, glikolnim, salicilnim i mlečnim kiselinama.