Med je jedan od nutritivno najbogatijih prirodnih proizvoda koje koristimo vekovima i izuzetno je koristan za lice i kožu. Ima lekovita, antimikrobna i protivupalna svojstva.

Ova svojstva mogu pomoći kod problema s kožom, poput akni, suve kože i neujednačenog tena kože. Med, posebno nepasterizovani sirovi med smatra se izvrsnim, ne samo za zdravlje već i za lokalnu primenu.

Osim u medicini, med se naširoko koristi u kozmetici. Šta bi moglo biti korisnije za kožu od prirodnog proizvoda, bez konzervansa, hemije i drugih neželjenih supstanci? Maske, kreme, serumi i pilinzi na bazi meda imaju predivan učinak na kožu lica, tela i kose.

U današnje vreme, spoznajom beneficija ovog prirodnog sastojka, na tržištu možete pronaći mnogo proizvoda za negu lica na bazi meda. Međutim, ukoliko niste ljubitelj industrijskih proizvoda, uvek možete nešto napraviti sami kod kuće.

Za kosu

Med za kosu je pravi mali čarobnjak. Možete ga koristiti u maskama, kao šampon ili da posvetlite svoju kosu. Čak, jača koren kose i smanjuje gubitak vlasi.

- Sprečava oštećenja
- Održava kvalitet kose i kože glave
- Jača folikule dlake

Med za kosu je pravi mali čarobnjak.
Shutterstock 

- Smanjuje opadanje kose
- Sadrži antibakterijske i antiseptičke osobine
- Sprečava infekcije skalpa
- Rešava probleme peruti, ekcema i psorijaze, omogućavajući nesmetan rast kose

 Za lice

Mnoge kreme i balzami dostupni na tržištu sadrže neku vrstu meda ili mirišu na med, što nas navodi da ih kupimo. Ipak, nekad je najbolje napraviti maske za lice od domaćeg meda kod kuće.

Mnoge kreme i balzami dostupni na tržištu sadrže neku vrstu meda ili mirišu na med.
Shutterstock 

Sam med se može nanositi na lice svaki dan, a čak možete staviti med na lice i preko noći. U svakom slučaju će vam koža ostati mekana i jako zahvalna za hranjivi tretman. Med poseduje lekovita antibakterijska, protivupalna, hranjiva svojstva koja prijaju koži.