Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za njegovo veličanstvo retinol! U poslednje vreme sve više se priča o ovom moćnom sastojku protiv starenja, međutim, uprkos mnoštvu informacija, postoji i niz nejasnoća.

Retinol je jedan od najistraživanijih aktivnih sastojaka, zato postoje i brojna istraživanja koja opovrgavaju mitove vezane uz njega. Evo koji su to najčešći mitovi i koliko su istiniti saunajte u nastavku teksta.

MIT 1: Retinol je previše grub za vašu kožu

Crvenilo, zategnutost i suvoća kože glavni su razlozi zašto se žene boje da koriste retinol. Ipak, to nije znak da je retinol pregrub za kožu. Činjenica je da je retinol moćan sastojak, zbog čega je koži potrebno da se prilagodi, a to obično traje 2-4 nedelje.

Deramtolozi savetuje da osobe koje imaju osetljivu kožu mogu da pomešaju svoj retinol serum s hidratantnom kremom kako bi razredili koncentraciju.

7 mitova o retinolu,
Shutterstock 

MIT 2: Retinol isušuje kožu

Iako je u prvim nedeljama korišćenja retinola moguće da se oseti zatezanje kože i suvoću, oni bi nakon nekoliko nanošenja trebalo da prestanu. Ovaj osećaj suvoće možete ublažiti tako što ćete nakon retinola naneti hidratantnu kremu, koja će hidrirati kožu i olakšati prve dane prrivikavanja.

Retinol može da se kostisti u svakodnevnoj nezi.
Shutterstock 

MIT 3: Retinol ne sme da se koristi svaki dan

Retinol je najbolje da se koristi u večernjoj rutini, ali ne postoji razlog zašto ga ne biste smeli da ga koristite svakodnevno.

Dermatolozi savetuju da svoju kožu prvo prilagodite na retinol, tako što ćete ga u početku koristiti dva puta nedeljno, a nakon što se koža privikne svako drugo veče. Nakon što prođe nekoliko nedelja možete da ga nanosite redovno, zavisno o potrebama vaše kože.

Retinol je odličan za borbu protiv bora i starenja kože.
Shutterstock 

MIT 4: Retinol je namenjen samo za zrelu kožu

Svoju popularnost retinol može da zahvali neverovatnim učincima protiv starenja, međutim to nije jedini njegov benefit. Osim što stimuliše kolagen za umanjenje linija i bora, retinol zapravo ima niz drugih benefita za kožu.

Retinol poboljšava tonus kože, pruža joj prirodan sjaj i potstiče posvetljenje tamnijih fleka na koži. Dermatolozi zato često preporučuju da se počne s korištenjem retinola već u 20-im godinama.

Retinol može da se koristi već u 20-im godinama.
Shutterstock 

MIT 5: Retinol ne sme da se koristi uz vitamin C

Delimično je tačno da retinol ne bi smeo da se kombinuje s vitaminom C. Srećom, postoji jedno veliko ali. Da biste iskoristili prednosti oba sastojka, preporučljivo je da ih koristite u različitim rutinama. Recimo, vitamin C možete nanositi u jutarnjoj, a retinol u večernjoj rutini. Ono što je važno jeste da nakon njihovog korišćenja nanesete SPF, koji će zaštiti vašu kožu od negativnog uticaja sunca, koje može izazvati reakcije na koži zbog korištenja ovih sastojaka.

MIT 6: Retinol radi eksfolijaciju kože

Za retinol se pretpostavlja da deluje kao hemijski piling, slično poput AHA kiselina. Ipak, retinol ne uzrokuje ljuštenje kože. Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology navodi da se retinol i AHA kiseline razlikuju po mehanizmu delovanja.

Retinoidi deluju na jačanje kožne barijere, smanjuju transepidermalni gubitak vode i sprečavaju razgradnju kolagena. AHA kiseline, s druge strane, deluju kao hemijski piling koji sme da se radi tek nekoliko puta nedeljno, kako bi se uklonile mrtve ćelije kože, prljavština i masnoća nakupljena u porama.

Koži je potrebno vreme da se privikne na retinol.
Shutterstock 

MIT 7: Čist retinol i derivati retinola su isti sastojci

Iako se koriste za rešavanje istih problema, proizvodi s čistim retinolom i oni s njegovim derivatima nisu isti. Proizvod s čistim retinolom brže deluje na kožu, dok derivati čistog retinola, uz aditive, najčešće sadrže i druge komponente. Derivati u većini slučajeva, nisu toliko moćni kao čist retinol.