KAKO DA UBLAŽITE OPEKOTINE OD SUNCA NA PRIRODAN NAČIN? 6 načina uz koje ćete se rešiti neprijatnosti

U nastavku pročitajte savete koji će vam pomoći da ublažite opekotine od sunca

Shutterstock 

Iako ne postoji mnogo ljudi koji ne vole da osete sunce na koži, boravak na suncu i te kako ima i negativne posledice. Opekotine su veoma bolne i sprečavaju nas u obavljanju osnovnih aktivnosti, od mobilnosti, preko tuširanja, nošenja odeće do spavanja.

Najbolji način da sprečite opekotine od sunca jeste da izbegavate sunčanje u najtoplijem delu dana i da nanosite kremu sa zaštitnim faktorom. Isto tako, ukoliko imate osetljivu kožu, birajte hladovinu i nosite adekvatnu odeću.

Ukoliko pak dođe do opekotina, priroda vam može priskočiti u pomoć, a evo i kako...

Aloe vera

Gel ove biljke ublažava crvenilo i bol i hladi opečeno mesto. Pored gela, postoje i preparati s raspršivačem koji vam mogu pomoći kada su opekotine bolne na dodir.

Kokosovo ulje

Masti iz ovog ulja štite i omekšavaju kožu zahvaćenu opekotinama. Opečeno mesto isperite hladnom vodom, a zatim peškirom utapkajte višak tečnosti. Tek onda nanesite kokosovo ulje koje će koža postepeno upiti.

opekotine od suncanja
Shutterstock 

Ovsena kaša

Odgovor na pitanje kako ublažiti opekotine od sunca možete pronaći i u svojoj kuhinji. Naime, ovsena kaša umiruje iritaciju bolnog mesta. Napravite pastu od ovsene kaže, meda i mleka i nanesite na opekotinu. Ostavite da odstoji dok se ne stvrdne, a zatim isperite hladnom vodom.

Paradajz

Paradajz umanjuje iritaciju i bol. Nanesite kriške na bolno mesto ili ubacite nekoliko paradajza u procesor. Tom pastom namažite opekotinu i ostavite da odstoji dok se ne stvrdne. Zatim isperite hladnom vodom.

Soda bikarbona

Soda bikarbona takođe umanjuje bol od opekotine od sunca. Napravite pastu od sode i mlake vode i nanesite na bolno mesto. Sodu bikarbonu možete dodati i u kadu prilikom kupanja.

Hidratacija

Koža zahvaćena opekotinom je suva, zateže i peče. Stoga je važno da pijete dovoljno tečnosti i da konzumirate namirnice bogate vodom poput lubenica, krastavca, grožđa i narandži. Poenta je da ostanete dobro hidrirani, jer će tako i koža dobiti neopodnu tečnost.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši