Bez obzira na to što smo svesni da je pravilna zaštita od sunca neophodna tokom letnjih meseci i brinemo o mackanju kremama sa SPF-om, svima nam se bar jednom dogodilo da izgorimo.

U nastavku vam donosimo detaljan vodič o tome šta bi trebalo da preduzmete kada izgorite na suncu.

POČNITE SA UBLAŽAVANJEM BOLOVA

Počnite sa hladnim oblogama da tretirate opekotine. To može biti led koji ste prethodno uvili u pamučnu krpu ili gazu, a odličan efekat je moguć i ako bolno mesto namažete kiselim mlekom ili stavite krastavac preko opekotine.

HIDRIRAJTE KOŽU

Sledeći korak koji bi trebalo da preduzmete jeste hidratacija. Kada umirite bolno mesto nanesite sredstvo za intenzivnu hidrataciju, a dermatolozi preporučuju da to budu gelovi na bazi aloe vere. Možete kupiti i čistu aloju u prodavnici zdrave hrane, a kasnije će vam poslužiti i kao kao masku za lice.
Jako je bitno da u ovom periodu pijete najmanje dve litre vode jer ćete i na taj način nadoknaditi vlagu koju je vaša koža izgubila.

hidriranje koze posle sunca
Wanted, Shuterstock 

UZMITE KORTIZON

U slučaju da aloe vera ne pomaže okrenite se preparatima na bazi kortizona. Alternativa su i hidrantni losioni sa zelenim čajem i ekstraktom kafe zato što imaju protivupalno dejstvo, skupljaju krvne sudove i time smanjuju crvenilo i gubitak tečnosti.

NE LJUŠTITE KOŽU

Znamo da nije lako odoleti uklanjaju sitnih ljuspica sa kože, ali ukoliko to činite, povećavate rizik za pojavu fleka i ožiljaka. Koži je potrebno vreme da zaraste, a kada bude spremna sama će otpasti. Posebno ne bi smeli da dirate plikove koji predstavljaju jednu vrstu prirodnog flastera ispod kog se koža obnavlja.

hidriranje koze nakon sunca
Wanted!, Freepik 

NASTAVITE DA SE ŠTITITE OD SUNCA

Nakon što ste dobili opekotine najbolje bi bilo da nekoliko dana uopšte ne izlazite na sunce, ali kako to uglavnom nije moguće, jako je bitno da se dobro zaštitite. Upotreba SPF preparata se podrazumeva, a najbolje bi bilo da bolno mesto uvek bude prekriveno laganom odećom od prirodnih materijala. Za dodatnu zaštitu ponesite i šešir sa velikim obodom.

NAPOMENA: Izbegavajte tuširanje vrućom vodom, kao i sve preparate za negu koji sadrže vitamin C, kiseline ili voćne enzime. U ovom trenutku potrebni su vam samo proizvodi koji bogato hidriraju kožu i obnavljaju njenu oštećenu barijeru.