Kada razmišljate o odmoru, važno je da odlazak frizeru na farbanje kose ne ostavljate za poslednji čas, već je najbolje da ga obavite četiri nedelje pre odmora. Bez UV zaštite, boja može izbledeti ili se promeniti na suncu, a niko ne želi plave pramenove sa zelenim tonom ili smeđu boju koja je u postpunosti postala nadandžasta, to je sigurno.

Ako su vaš izbor za ovo leto pramenovi, neka budu nijansu tamniji jer će ih sunce prirodno posvetleti. Uz sve proizvode za zaštitu kose, najbolji saveznik biće i šešir koji će sprečiti promene boje.

Kako se ošišati?

Pre nego što odete na odmor okupan suncem, frizeri se slažu kako je najbolje skratiti vrhove i ukloniti sve suve ili ispucale krajeve. Sunce i morska voda štetno i agresivno deluju na kosu, što može dovesti do izbleđivanja boje, rascvetalih vrhova i lomljive, suve teksture. Ako na odmor odete s vrhovima koji žude za makazama, šteta će samo biti veća. Zato pre odmora obavezno zakažite termin za šišanje kako nakon letovanja skaćivanja kose ne bi moralo biti znatno veće.

letnja nega kose
Instagram 

Uložite u masku za kosu

Već pre samog letovanja krenite s pojačanom nege kose. Dva puta nedeljno koristite masku za kosu kako bi zdravija i punija kosa bila spremna za borbu s morskim uslovima. Dani na plaži mogu biti sjajni, ali obično ostavljaju pramenove na izdisaju. Potražite maske bogate hranjivim uljima poput kokosovog, arganovog i ulja makadamije kako biste svojoj kosi pružili maksimalnu hidrataciju.

letnja nega kosa
Freepik 

Pripazite na češljanje

Leti nam je znatno češće kosa mokra, lako se petlja, češće je ispiramo od soli ili hlora te posežemo za šamponom više puta nego tokom ostatka godine. Mokre vlasi su elastične pa korištenje pogrešnog češlja može dovesti do pucanja kose. Češalj sa širokim zupcima kao i četke posebno namenjene raspetljavanju i češljanju mokre kose, spasiće kosu od pucanja i znatno vam olakšati posao.

devojka ceslja kosu
Wanted, Freepik 

SPF za kosu

Kao što koristimo SPF za lice i čuvamo kožu od sunca i UV zračenja, tako je i kosi potrebna dodatna zaštita. Sunčeva svetlost neprijatelj je hemijski tretirane kose (posebno kada je u pitanju blajhana ili plava kosa) jer UV zraci mogu ukloniti boju i ostaviti pramenove oslabljene i isušene. UV sprej će zaštititi kosu od oštećenja od sunca, a istovremeno joj podariti predivan miris.

Zaboravite figaro i peglu za kosu

Na odmoru ste, kosa je izložena toploti sunca čitav dan pa je odmorite od korišćenja uređaja za stilizovanje frizure. Leto podnosi ležerne frizure, so u kosi i nemarne talase. Umesto pegle koristite zaglađujuće kreme za kosu, koje će se lepo upiti, negovati kosu i ukloniti sitnu kovrdžavost.

uvijanje kose peglom za kosu
Shutterstock 

Maska za vrijeme kupanja? Zašto da ne!

Kad je kosa mokra, vlasi se pune vodom, šire se i otvaraju pore dlake. Upravo tada kosa je najranjivija, pa pesak, vetar i hlor mogu štetno delovati i dovesti do pucanja i isušivanja koja na kraju odmora čine da kosa izgleda poput slame. Kako biste to sprečili, pre odlaska u vodu kosu po dužini premažite maskom ili kokosovim uljem. Ne morate koristiti skupu masku, poenta proizvoda je da obloži vlasi i spreči uticaj agresora. Nakon kupanja, kosu odmah isperite.