TOP 5 SAVETA ZA OPORAVAK IZBLAJHANE KOSE: Uz ove preparate zaboravićete na iskrzane krajeve i suvu kosu

Saveti koji će vam dati odgovor na pitanje "kako oporaviti kosu" nakon farbanja ili oštećenja izazvanih toplim uređajima za stilizovanje.

Shutterstock

Imate li oštećenu kosu od posledica izvlačenja pramenova, blajhanja ili ekstenzija? Velik broj žena susreće se s ovim problemom, posebno ako proces blajhanja ili nadogradnje kose nisu bili odrađeni po pravilima.

U nastavku teksta saznajte kako da podstaknete rast zdrave kose i spasite oštećenu kosu.

Uvedite dodatake u ishrani

Ne govori se uzalud da zdravlje dolazi iznutra jer se sve što konzumiramo odražava na naš izgled. Da biste podstakli rast zdrave i mlade kose pa tako i ojačali strukturu kose, savetuje se konzumacija proteina u koje spada i kolagen. Kolagen je najzastupljeniji protein u našem organizmu koji utiče na kožu, tkiva i zglobove. Konzumacijom kolagena možete podstaći rast i jačanje kose, a za to na tržištu postoje brojni proizvodi. Osim kolagena, popularan dodatak prehrani su i tablete za rast i jačanje kose.

Shutterstock 

Proizvodi za obnavljanje kose i jačanje vlasi

Za oštećenu kosu savetuje se korišćenje proizvoda s dodatkom keratina za jačanje vlasi, sastojcima poput aloe vere i kokosa koji doprinose hidrataciji. Započnite s izborom šampona i regeneratora koji u sebi sadrže keratin i koji su namenjeni obnovi i hidrataciji oštećene kose. U drogerijama i na online prodavnicama postoji veliki izbor takvih šampona i regeneratora, te tako svako može pronaći odgovarajući cenovno prihvatljiv proizvod.

Shutterstock 

Ulja i maske za kosu

Jedno je od najpoznatijih i učinkovitih ulja jeste ricinusovo ulje koje je bogato vitaminom E i sadrži ricinoleinsku kiselinu koja smanjuje upalne procese i pridonosi jačanju folikule i bržem rastu kose. Ulje možete nabaviti u bilo kojoj apoteci i drogeriji, a i cena je vrlo povoljna. Savetujete se da ulje nanosite barem dva puta nedeljno tako što ćete ga utrljati u temena i naneti skroz do krajeva kose. Vrlo popularno ulje jeste i kokosovo koje možete kupiti u drogerijama i svim većim radnjama, a možete ga nanositi samostalno ili kao sastojak u maskama za kosu. Kokosovo ulje vašoj kosi pomaže u vraćanju hidratacije, a najbolje je što je svima lako dostupno i prirodno. Takođe, preporučuje se da u rutinu negde uvedete češće korišćenje maski za kosu. Postoje brojne maske koje u sebi sadrže keratin, negujuća ulja ili hidratantne sastojke.

Shutterstock 

Keratinski tretman

Ukoliko želite da vašoj kosi pružiti profesionalni tretman, među trenutno najpopularnijim opcijama su keratinskih i tretman Olaplexom. Za ovakvu vrstu tretmana najbolje je raspitati se u frizerskom salonu jer vam oni na temelju procene stanja vaše kose mogu reći u kojoj bi meri tretman delovao i koliko je tretmana potrebno, kao i koja je cena tretmana. Frizeri se kod ovakvih tretmana koriste proizvodima gde je glavni sastojak keratin koji obnavlja, neguje i izgrađuje kosu nakon čega bi kosa trebala biti sjajnija, meka i lakša za održavanje.

Shutterstock 

Budite nežni prema svojoj kosi

Često zaboravimo biti nežni prema kosi. Ovo se prvenstveno odnosi na korišćenje peškira i uređaja za stilizovanje frizure koji dodatno isušuju i oštećuju kosu, stoga bude pažljivi s njihovom upotrebom i upotrebljavajte sredstva za zaštitu od toplote. Bonus savet je da se koristite četkama za kosu koje će vam pomoći u lakšem raščešljavanju poput wet četki, a ne zaboravite i na korišćenje svilenih gumica za kosu kako biste je dodatno sačuvale.