Iako se i duga kosa može brzo i lako podići u ležernu punđu na vrhu glave kako bi se lakše preživele vrućine, činjenica je da oko kratkih frizura ipak ima manje posla kada se radi i o samom procesu sušenja kose ili stilizovanja.

Bob stilovi su i dalje apsolutni hit, a ako se razmišljate oko takvih frizura ne brinite, jer za svaki oblik lica postoji odgovarajući bob.

Sve se svodi na tačnu dužinu, način šišanja (slojevito ili ravno) i način stilizovanja pa bilo da imate ovalno, okruglo, srcoliko ili četvrtasto lice, za svakog postoji idealna varijanta.

Okruglo lice

"Idealan bob za okrugli oblik lica trebao bi da doseže ispod brade kako bi je produžio", kaže slavni frizer Aleks Braun iz Čikaga, navodeći Selenu Gomez kao idealan primer. Dakle, nema greške ako se odlučite za tzv. long bob (lob). Ukoliko je ipak vaša kosa valovita, a sviđa vam se glatki look, vrhove dodatno izravnajte uz pomoć pegle za kosu.

Dugi bob izdužuje okrugle oblike lica pa nećete pogrešiti niti s blagim talasima kako što ih npr. nosi Ema Stoue. Još jedna cool varijanta za večernje prilike je neodoljivi wet look kakav nosi Kloi Kardašijan.

Savet: Kako biste izdužili lice, bitno je i da su vrhovi dugog boba duži prema napred, a iza može biti i kraća kosa.

kloi kardašija nosi wet bob
ANGELA WEISS / AFP / Profimedia 

Ovalno lice

Žene s ovalnim licem imaju najviše mogućnosti za izbor, a kako ističu stilisti njima najbolje odgovaraju kraće varijante boba.

"Upravo suprotno okruglim oblicima lica, ako imate ovalno lice, najbolje će vam stajati bob kraće dužine", objašnjava frizer Džonatan Kolombini, napominjući kako je recimo Džesika Alba najbolji primer za takve stilove. Što se tiče dužine, savetuje je da je najbolja dužina do brade ili nešto ispod brade.

džesika alba nosi kratki bob
Rachpoot / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Da biste kreirali Albine ležerne uvojke, upotrebite peglu za kosu i pripazite da ne držite predugo kosu. Kako bi pramenovi ne bi bili oštećeni, posebno kada su izloženi visokim temperaturama, nemojte zaboraviti da koristite sredstvo za zaštitu od toplote pre oblikovanja. Sjajne opcije za vlasnice ovalnih lica su i bob varijante nadahnute stilom 80-ih sa šiškama kakve voli Bela Hadid.

Četvrtasto lice

Ako je vaše lice četvrtasto, najbolja verzija boba koja će 'omekšati' lice je slojeviti bob srednje dužine kakav nosi Hejli Biber. Zbog snažne linije vilične kosti, ova dužina je najbolji izbor. 

Srcoliko lice

I vlasnice srcolikih lica poput Rit Viterspun neće pogrešiti ako se odluče za bob varijantu. Za njih su najidealnije opcije poput trendi loba.

Poznata frizerka Sara Potempa kaže da je ključ za osobe sa srcolikim licem da stave šiške sa strane što će popuniti prostor između brade i ramena. Za takav stil fizure sjajan je primer popularne glumice.