Odmah da se razumemo na početku - pa zar postoji iko ko ne bi želeo lepu, negovanu i sjajnu kosu? Ne poznajem ženu koja ne teži ovom idealu, bez obzira na dužinu, teksturu ili boju njene kose. 

I dok se trendovi u svetu kose ciklično smenjuju, zdrava i negovana kosa je oduvek bila imperativ svake žene, a jedan od tretmana za negu kose koji se ističe poslednjih godina jeste - keratin.

Keratin je odgovoran je za svlinekastu, sjajnu, jaku i gustu kosu koja se ne lomi i ne puca.

Žene sa oštećenom kosom najbolje znaju koliko pažnje moraju da joj posvete kako bi imale pristojnu frizuru. To svakako može loše uticati na samopouzdanje, međutim, zahvaljujući keratinu danas vrlo jednostavno možete poboljšati kvalitet kose i obnoviti njen zdrav izgled.

Keratin kose poboljšava kvalitet i obnavlja njen zdrav izgled.
Shutterstock 

Iako je keratin sastavni deo mnogih šampona, ampula i maski za kosu, poslednjih godina su veoma popularni tretmani ovim proteinom u frizerskim salonima, zahvaljujući kojima se dobijaju instant rezultati, koji najčešće traju oko šest meseci.

Vrste keratinskih tretmana

Postoji više vrsta keratinski tretmana, koje zavise od toga kakav rezultat želite da postignete, a podela se uglavnom svodi da tretmane za regeneraciju i revitalizaciju kose i tretmane za ispravljanje kovrdžave kose.

Kako keratin deluje na kosu

Kada je reč o tretmanima za obnovu i regeneraciju kose, keratin se koristi kako bi popunio dlaku i učinio je jačom i čvršćom. Na taj način kosa se oporavlja, ali da bi imali pun efekat tretmama jako je važno da se dobro raspitate o frizeru i salonu u kom ćete zakazati termin, kao i da kasnije negujete kosu u skladu sa preporukom frizera. Ukoliko se pridržavate uputstva imaćete zdravu i sjajnu kosu, a ono što bi trebalo da znate jeste da nakon tretmana vaša boja može postati svetlija, pa se obavezno konsultujte s frizerom i u vezi kolorita, piše piše injournal.rs.
Keratinski tretman za revitalizaciju kose radi se na bazi prirodnih sastojaka, efikasno oporavlja oštećene vlasi, i ne šteti kosi.

Keratinski tretman za revitalizaciju kose radi se na bazi prirodnih sastojaka.
Instagram 

Ispravljanje kose keratinom

Tretmani za ispravljanje kose u najvećem broju slučajeva podrazumevaju upotrebu keratina i formaldehida. Ovaj tretman je mnogo intenzivniji od tretmana za revitalizaciju, a neophodno je da znate i da je formaldehid potencijalno kancerogena supstanca, koja može da izazive reakcije, kao što su upala grla, krvarenje iz nosa i iritacija očiju. Pored toga, ovi tretmani zahtevaju visoku temperaturu, pa dugoročno mogu da oštete kosu.
Kao alternativa formaldehidu može se koristiti glioksilna kiselina, sa kojom nećete dobiti tako dramatične rezultate kada je reč o ispravljanju kovrdža, ali će vaša kosa imati više sjaja, a ovaj tretman je apsolutno bezbedan.

Nega nakon keratinskog tretmana

Nakon tretmana keratinom potrebno je da koristite šampone bez sulfata, jer blage formule ne iritiraju kožu glave i održavaju sjaj. Biće vam neophodne i odgovarajuće maske kako bi efekat bio što duži.

Nakon tretmana keratinom potrebno je da koristite šampone bez sulfata.
Shutterstock