Negujete li kosu kokosovim uljem? Ukoliko ste skeptični povodom stavljanja bilo čega uljanog na kosu i strahujete da će kosa postati masnija, odmah da vas razuverimo.

Kokosovo ulje jedno je od najcenjenijih ulja koje se koristi kada je u pitanju nega, a naročito kose. Posebno je bogato laurinskom, miristinskom i palmitinskom kiselinom, a sastoji se uglavnom od triglicerida srednjeg lanca. Ovaj jedinstven sastav je razlog zašto kokosovo ulje nudi široku listu prednosti.

Kokosovo ulje jedno je od najcenjenijih ulja koje se koristi kada je u pitanju nega kose.
Freepik 

Prvo i najvažnije, kao i većina ulja, odličan je emulgator, što znači da pomaže u dodavanju vlage koja zaglađuje i omekšava kosu. Takođe može da podstakne zarastanje rana i prirodna je pomoć kod problema ekcema.

Prednosti kokosovog ulja za kosu

Kokosovo ulje može da bude odličan deo rutine za negu kose, kao i za kožu glave. Prednost kokosovog ulja za kosu je posebna jer sprečava njen gubitak, oporavlja je i bori se protiv peruti.

Prednost kokosovog ulja za kosu je posebna jer sprečava njen gubitak, oporavlja je i bori se protiv peruti.
Shutterstock 

Pored toga što sprečava lomljenje dlake, pre svega je od koristi za zdravlje skalpa. Vraća joj sjaj i volumen pa će izgledati gušće, čak i ako je tanka. To je samo jedan od načina kako da vam kosa izgleda gušće.

Pogodan je i za masnu kosu, ali u umerenim količinima i bez preterivanja, jer prirodna ulja pomažu da se stabilizuje proizvodnja sebuma na koži glave.

Kako se koristi?

Umasirajte jednu do dve kašičice kokosovog ulja po sredini i krajevima kose.
Shutterstock 

Postupak korišćenja je veoma jednostavan. Umasirajte jednu do dve kašičice kokosovog ulja – u zavisnosti od debljine i dužine vaše kose – po sredini i krajevima i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što je isperite. Zbog toga kokosovo ulje treba koristiti isključivo na vlažnoj kosi. Na ovaj način kokosovo ulje deluje kao regenerator.

Naime, kokosovo ulje je nephodno dobro isprati, a po potrebi kosu treba šamponirati i dva puta nakon njegovog nanošenja.