GREŠKE PRI FENIRANJU KOJE SVAKA ŽENA PRAVI: Kako da izbegnete oštećenje kose i učinite je voluminoznijom

Mnoge od nas prave greške prilikom feniranja kose, a u nastavku vam otkrivamo savete uz koje ćete izbeći oštećenja vaše kose

Kako da se fenirate a da ne oštetite kosu
Shutterstock 

Kada je reč o feniraju kose bitno je da obratite pažnju na tri stvari - da temperatura nije prevruća, da fen nije preblizu kose i da se ne fenirate predugo. Ovo pravilo naziva se još i 3P, a ukoliko ih bidete sledili izbećićete ošećenja kose.

U nastavku pogledajte kako bi feniranje trebalo da izgleda, odnosno kako da čitav proces učinite lakšim.

Priprema - najvažniji korak

Nakon temeljnog pranja prvo dobro raščešljajte kosu a zatim je očešljajte nagore i nazad pod uglom od 45 stepeni. Koristite sprej za zaštitu od toplote koji uglavnom u sebi sadrži sve one sastojke koji dokazano štite i neguju kosu pre feniranja ili sušenja na vazduhu.

Najvažniji delovi zahtevaju najviše pažnje

Planirano vreme za feniranje rasporedite tako da najvažniji delovi, poput dlaka i dlačica oko lica i vrhova kose imaju prioritet. Gornji sloj kose je svakako bitniji od donjeg dela, pa se tako ne opterećujte previše onim što se ionako ne vidi na prvi pogled.

, jedna od najvažnijih stvari koju obično zaboravljamo jeste da se nikako ne treba dodatno isušivati kosa koji su već suvi.
Shutterstock 

Radite čisto i pedantno

Uzmite uredne delove koji nisu širi od četke a ostatak kose sklonite sa puta. Nemojte pokušavati da obavite čitav posao odjednom, postaćete nemarni i aljkavi. Podignite delove gornjeg sloja visoko kako biste imali odgovarajuću kontrolu nad korenom. To će eliminisati hvatanje i dati kontrolu napetosti bez bolnog povlačenja i cimanja kose.

Planirano vreme za feniranje rasporedite tako da najvažniji delovi, poput dlaka i dlačica oko lica i vrhova kose imaju prioritet.
Instagram 

Odgovarajući razmak između fena i kose

Kada je razdaljina između fena i kose u pitanju, obično je reč o nekih 20-tak centimetara, s tim što bi fen, tokom ovog procesa, morao stalno da ide u korak sa kosom. Međutim, jedna od najvažnijih stvari koju obično zaboravljamo jeste da se nikako ne treba dodatno isušivati kosa koji su već suvi. Upravo tako nastaju i najveća oštećenja, pa je zato mnogo pametnije te delove opet navlažiti nego milion puta prelaziti fenom preko krajeva koji su već odavno završili svoj deo priče.

Ukoliko bismo govorili u procentima, rekli bismo da je kosu uvek bolje osušiti fenom nekih 95% a onih 5%... pa znate već, ostaviti da se osuši “sama od sebe”.

bitno je da obratite pažnju na tri stvari - da temperatura nije prevruća, da fen nije preblizu kose i da se ne fenirate predugo
Anna Bizon/Gpoint Studio 

Bonus savet

Frizeri savetuju da prilikom feniranja koristite sredstvo za zaštitu od toplote, koje štiti vlasi, a kako ovaj preparat deluje, pogledajte u nastavku:

Kako deluje zaštita od toplote na kosu TikTok/hqhorsley

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši