Kada je reč o rastu kose, stručnjaci kažu da je prosek do santimetar mesečno. Međutim, istina je da mnogima kosa raste daleko sporije, a u poslednje vreme mnogi se žale i da im gotovo uopšte ne raste, i čak opada, pogotovo ako su preležali koronu.

Naravno, ključno je da u ovakvim situacijama potražite pre svega stručnu pomoć kako bi se utvrdio tačan razlog opadanja i kako biste pronašli odgovarajuće proizvode da stanje što pre rešite. Naravno, postoje i stvari koje možete sami da uradite, kako biste potpomogli rast i dobili bujniju frizuru, ali naravno, za to je potrebno vreme.

Da biste imali bujnu kosu potrebno je da imate odgovarajuću negu.
Instagram 

Ukoliko ste ljubitelji "uradi sam" varijanti, dobro je znati da pomoć za rast kose "ko iz vode" leži u dva prirodna ulja, ali samo ako ih nanosite nekoliko puta nedeljno. Jer, ukoliko stavite jednom, dva puta, pa onda poptuno zaboravite na to, nemoguće je očekivati bilo kakve pozitivne rezultate.

Ulja za kosu morate redovno primenjivati ukoliko želite vidljive rezultate.
Shutterstock 

Upravo na tu temu često na svom TikToku govori devojka koja sebe predstavlja kao modernu Zlatokosu, a kada pogledate njene fotografije i snimke biće vam jasno zbog čega je to tako.

Sidni na Instagramu i TikToku često deli savete devojkama o rastu kose.
Printscreen 

Sidni ima kosu koja je gotovo do pola butine, a na svom profilu ocenila je tehnike i proizvode koji su viralni u poslednje vreme. Pogledajte video:

NAKON OVOGA, KOSA ĆE VAM RASTI KAO IZ VODE: Ključ je u 2 prirodna sastojka i bjuti alatki koja čini čuda Tiktok/theaussierapunzel

Zanimljivo je da su u samom vrhu, odnosno na prva tri mesta, upravo ulja i jedan proizvod za koji se ogroman broj devojaka kune da im je pomogao ne samo kod rasta kose već i kod opadanja.

U pitanju su ricinisuovo i ruzmarinovov ulje i masažer za kosu.

Ulja su dobra za rast kose.
Unsplash/ CRYSTALWEED cannabis 

Masažer za kosu koristi se prilikom tuširanja i spada u jedan vid eksfolijacije korena dlake, te na taj način uklanja nagomilan sebum i prljavštinu, ali i pomaže proizvodima da lakše prodru u skalp. I ruzmarinovo i ricinusovo ulje poznati su kao fantastični prirodni načini da oporavite koren i pojačate rast i volumen.

Ključ je, kako je već navedeno u redovnom korišćenju. Ruzmarin pojačava cirkulaciju i utiče na proces starenja kose. Sadrži gvožđe, mangan, vitamine B grupe, vitamin C, vitamin A, folnu kiselinu kao i tanin i kalcijum, a zbog svojih antiupalnih i antibakterijskih svojstava odličan je u borbi sa problemima vlasišta kao što su perut, seboreični dermatitis i drugo.

Ulje ruzmarina odlično je za kosu.
Unsplash/Calvin Chai 

Ricinus sadrži visok procenat vitamina E i ricinoleinske kiseline, te omega 6 i 9 esencijalnih masnih kiselina, zdravih izvora masti. Kada je kosa u pitanju, ovi sastojci pospešuju cirkulaciju kože glave, a samim tim pomažu kosi da raste.

Ricinusovo ulje bogato je hranljivim sastojcima.
Unsplash/Priscilla Du Preez 

Preporuka je da se ulja koriste 2 do 3 puta nedeljno, tako što ćete ih blago zagrejati, ali ne u mikrotalasnoj i naneti celom dužinom, a potom blago umasirati masažerom u vlasište. Ostavite ih nekih pola sata da odstoje na glavi koju ste pre toga umotali peškirom i isperite šamponom. Takođe, ova ulja možete dodati u svoj šampon, a savet je da koristite bez sulfata.

Takođe, ukoliko ste plavuša, a farbate se bojama iz drogerija, obratite pažnju prilikom upotrebe ricinusovog ulja jer iako retko, može se desiti da kosa dobije blago zelenkastu patinu.

Preporuka je da plavuše vode računa prilikom korišćenja ricinusovog ulja.
Freepik/gpointstudio 

Kada je reč o masažerima, njihova cena je uglavnom između 300 i 450 dinara u drogerijama, i u pitanju je proizvod za "iglicama" od silikona. Njih možete koristiti prilikom svakog šamponiranja kose, kao i kada nanosite masku na glavu. Potrebno je nežno masirati skalp makar dva. tri minuta, a potom kosu isprati.

Brojne korisnice ova tri proizvoda kunu se da su već nekon mesec dana primetile rast bebi kose, kao i da je vremenom vlasište postalo jače i bujnije, te nije zgoreg da pokušate i uvrstite ovo kako kažu "sveto trojstvo" u svoju bjuti rutinu.