Zdrava, bujna i lepa kosa imperativ je svake dame koja drži do svog izgleda, a njena nega zauzima posebno mesto u beuaty rutini svake žene.

Ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste odabir šampona i maske koja će nahraniti našu kosu i učiniti je otpornom na mnoga oštećenja, kao što su farbanje, feniranje i korišćenje raznih preparata za stilozovanje.

Mnoge dame spremne su da izvoje pozamašnu sumu nova za preparate za negu kose, a to nužno ne mora da znači da će biti dobro za kosu.

Pre svega treba obratiti pažnju da šampon ne sadrži sulfate, parabene i silikone. Zašto je važno da se odreknemo ovih sastojaka, saznajte u nastavku.

Za zdravu kosu koristite šampon bez sulfata.
Instagram 

SULFATI

Sulfati su aktivne materije dobijene na bazi mineralnih soli koje sadrže sumpor i prave sapunicu, pa vam je zato dovoljno vrlo malo šampona sa sulfatom da biste isprali sve nečistoće s kose. Međutim, osim nečistoća, oni uklanjaju i prirodna ulja, peptide i proteine s kose zbog čega ona postaje suva i beživotna, krajevi se brže oštećuju, a može doći i do pojave peruti. Ovakva kosa osetljivija je na alergene, mikrobe, toksine, vremenske ulsove, dodire…

Jaki šamponi mogu narušiti zaštitnu barijeru kože glave i dlake.
Shutterstock 

Zbog sulfata često možete zapasti i u začarani krug masne kose, jer isušuju i teme koje usled nedostatka sebuma daje znak lojnim žlezdama da počnu da proizvode više masnoće.

Kosa je tada masnija, zbog čega je česće perete agresivnim šamponima koji isušuju kožu, pa izazivaju dodatno lučenje lojnih žleda i tako u krug. Krajnji rezulatat je najgora moguća kombinacija za kosu: suvi beživotni krajevi i masno teme i koren kose.

Sulfati se na etiketama šampona uglavnom nalaze pod oznakama: ammonium lauryl sulfate (ALS), sodium lauryl sulfoacetate(SLSA), sodium myreth sulfate, TEA laureth Sulfate, sodium laureth sulphate (SLES)…

Birajte šampon sa prirodnim sastojcima.
Freepik/gpointstudio 

PARABENI

Parabeni su hemikalije koje se nalaze u mnogim kozmetičkim proizvodima, bilo da oni imaju sapunicu i služe za pranje ili ne. Njihova uloga nije pranje, nego konzerviranje i sprečavanje bakterija da se razviju u kozmetičkim proizvodima, omogučavajući im da duže traju.

Na etiketama ćete ih najčešće naći pod sledećim nazivima: Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben. Smatra se da utiču na rad hormona, a pre svega endokrinog sistema.

Parabeni doprinose bržem mašćenu temena.
Shutterstock 

SILIKONI

Silikoni stvaraju vodootporan sloj na kosi, čineći je svilnkastom, mekanom, lakom za rašćešljavanje i sjajnijom. Međutim, taj sloj sprečava da u kosu prodru sve dobre materije iz maski i regeneratora koje obnavljaju i hidriraju dlaku. Tako će vam se, nakon upotrebe šampona sa silikonima, u prvi mah činiti da oni imaju odličan efekat, ali vremenom će vam oštetiti i isušiti kosu.

Silikoni se takođe talože na vlasima, koje postaju teže i beživotne, a da biste ih isprali potrebno je 4-6 nedelja. Silikone na etiketama možete prepoznati tako što njihovi nazivi imaju nastavak cone, kao što su Dimethicone, Methicone, Cyclomethicone ili nastavak siloxane (Cyclopentasiloxanem Trisiloxane).

Silikoni će vlasi učiniti teškim i beživotnim.
Instagram