Slažemo se da je starenje neizbežnan proces i da pojava sedih i ostalih znakova progresuju vremenom. Verovali ili ne, i kosa je podložna starenju. Da li vam se nekad čini da je vaša kosa sve tanja, slabija i da gubi volumen? Polako gubi sjaj i njena boja bledi? Nažalost, utisak vas ne vara. Baš kao i koža, i naša kosa vremenom počinje da stari.

Svaka dlaka ima svoj životni vek, i mada bi prve promene trebalo da počnemo da primećujemo tek oko 40. rođendana, praksa pokazuje da se ove pojave sve češće javljaju kod znatno mlađih osoba.

Najčešći razlozi za to su uglavnom loše životne navike, štetni uticaji iz spoljne okoline ili hormonskog disbalansa. Srećom, proces starenja danas možemo znatno da usporimo.

Tanka, beživotna i kosa bez volumena je znak da je ostarila.
Shutterstock 

Starenje kose je kompleksan proces na koji deluju brojni genetski, hormonski i spoljašni faktori. Baš kao što je to slučaj sa kožom, tako je i starenje kose genetski predoređeno, ali ovaj proces može biti ubrzan zbog uticaja štetnih faktora iz spoljne okoline, poput UV zračenja, kao i zbog loših životnih navika, kao što su pušenje ili nepravilna ishrana.

Naučne studije pokazuju da najveći uticaj na proces starenja, posebno na molekularnom nivou, ima oksidativni stres.

Možemo li da podmladimo svoju kosu i kako?

Fokus podmlađivanja kose bi trebalo da bude na funkciji korena jer sa poboljšanjem rada korena dlake, obezbeđujemo rast kvalitetne i zdrave kose.
U tome najuspešnije mogu pomoći stimulativni tretmani, kao što su tretman mezonitima, PRP tretman, laserski tretmani ili mezoterapija sa biomimetičnim peptidima, a najbolji rezultati postižu se kombinacijom svih nabrojanih tretmana.

Tretmani koji obezbeđuju rast kvalitetne i zdrave kose su potrebni pri sprečavanju starenja kose.
Freepik 

Ipak, nega ne sme izostati, a pre svega kvalitetne šampone koji povećavaju sjaj, elastičnost i volumen kose. Njihova funkcija je da poboljšaju izgled dlake, a bez toga je nemoguć pun efekat.

Izbegavajte šampone i regeneratore koji sadrže sulfate, jer nikako nisu dobri po kosu. Oni mogu isušiti kosu i koren, što može podstaći prirodni proces starenja.

Preventiva

Izbegavajte cigarete i alkohol

Baš kao što cigarete i alkohol loše deluju na kožu, imaju isti učinak i na kosu, stoga se rešite ovih loših navika. Osim toga, zdrava i izbalansirana ishrana s dovoljno vode učiniće čuda za vašu kosu koja neće prerano početi da sedi.

Uvek zaštitite kosu od sunca

Kao što UV zračenje nije dobro za našu kožu, nije dobro ni za kosu jer je izbeljuje i napada folikule. Stoga uvek kosu zaštitite od sunca uz pomoća šešira, kape, marame...

Načini na koje možete da izbegnete prevremeno starenje kose kriju se u prirodnoj nezi.
Shutterstock 

Kokosovo ulje i lišće karija

Da, dobro ste pročitali! Kokosovo ulje nije korisno samo za negu suve kože, već se može koristiti i za kosu. Sadrži puno vrednih sastojaka poput vitamina E koji deluje kao antioksidans, kao i zasićenih masti. Pomešajte toplo ulje s nekoliko listova karija, što će vam pomoći da zadržite pigment u boji, i primenjujte ga dva puta sedmično kao masku za negu kose.