Ako niste zadovojni izgledom vaše kose, možda radite jednu od nekoliko grešaka koje i te kako utiču na njen kvalitet.

Otkrijte u nastavku sedam najvažnijih saveta za negu kose i preporuke šta treba da izbegavate...

1. Prljavi uređaji za negu kose

Kada ste zadnji put očistili uvijač, peglu ili fen za kosu? Učinite to odmah. Kao i svaka površina i bilo koji uređaj, s vremenom proizvodi za oblikovanje i sušenje skupljaju prašinu i masnoću koju kasnije ostavljaju na kosi.

2. Prečesto korišćenje suvog šampona

Više se ne sećamo kako smo živeli pre njega. Ali sa sigurnošću znamo da s ovim čudotvornim lekom morate biti uvek na oprezu. S jedne strane, suvi šampon zaista upija vlagu i dodaje volumen. S druge strane, zatvara pore na temenu i dovodi do još intenzivnijeg oslobađanja sebuma. Stoga preporučujemo upotrebu ovog proizvoda samo kada je preko potrebno.

Mnoge žene prave grešku s kosom a da toga nisu ni svesne
Shutterstock 

3. Svakodnevno šamponiranje

Odustanite od svakodnevnog šamponiranja. Ako vam se kosa vrlo brzo masti, trebalo bi da se posavetujete s dermatologom i odaberete negu koja će vam pomoći fs regulišete proizvodnju sebuma.

4. Spavanje na pamučnim jastučnicama

Ovaj materijal ne samo da ostavlja nabore na koži, već takođe upija vlagu iz kose, čineći je suvom i lomljivom. Naravno, to se ne događa odmah, pa ni za šest meseci, ali s vremenom dođe do toga. Da biste popravili situaciju i izbegli kupovinu svilene posteljine, svako jutro na kosu nanesite ulja ili hidratantne sprejeve.

5. Nepravilna upotreba peškira

Prestanite da trljate kosu peškirom, jer ovaj postupak oštećuje kosu. Nakon pranja, kosu možete jednostavno obrisati peškirom i ostaviti je na miru tako da se sama osuši.

6. Nedovoljna vlaga i hranjenje kose

Neophodno je pronaći ulja, regeneratore ili maske koji će nahraniti vašu kosu. Samo obratite pažnju na to da je sastav takvih proizvoda što prirodniji.

Kosi je neophodna vlaga ali i hranjenje kako bi bila negovana
Instagram 

7. Hipotermija

Zbog vetra, mraza, vlage i hladnoće istovremeno, kosa gubi i volumen, gustoću i sjaj. I ovo je još jedan argument zašto zimi treba da nosite kapu i sakrijete kosu ispod kaputa i šalova. Takođe, nemojte prati kosu odmah nakon povratka kući. Prevelika razlika u temperaturi može kosu dodatno oštetiti.