NIKAD LAKŠE DO DUGE I BUJNE KOSE: 10 namirnica koje UBRZAVAJU RAST i uz koje ćeš frizuru potpuno transformisati

Određene namirnice uz pravilnu negu osiguraće vam brži rast kose.

Lokne sa kaišem od bade mantila su odlična alternativa za stilizovanje frizure pomoću figara ili pegle.
Instagram 

San gotovo svake žene je da ima gustu, zdravu i dugu kosu.

Ipak, iako nas sa svih strana "bombarduju" reklamama za proizvode za negu koji obećavaju "magične" rezultate, sigurni smo da vam se dogodilo da mažete svakakva ulja, redovno skraćujete krajeve, koristite proizvode za zaštitu od toplote ili izbegavate fen i presu u širkom luku, a kosa nikako da poraste.

Istina je da zdravlje kreće "iznutra", odnosno, da biste dobili kosu kakvu sanjate, morate promeniti određene životne navike.

Vitamini i suplementi mogu pomoći, iako je preporuka da ih ne uzimate na sopstvenu ruku, već da se obavezno konsultujete sa stručnjacima, ali prvi i osnovni korak je, kako piše Healthline, sama ishrana.

Određene namirnice učiniće čudo za vaše vlasište ako ih redovno konzumirate. Naravno, rezultati će se pokazati kroz određeno vreme, a mi vam u nastavku donosimo one koje će vam osigurati zdravu, sjajnu i dugu dlaku.

1. Losos

Losos je veoma dobar za rast kose.
Unsplash/Caroline Attwood 

Ribe poput lososa, sardina i skuše prepune su zdravih omega-3 masnih kiselina. Vaše telo ne može da proizvodi ove zdrave masti, pa ih morate unositi hranom ili suplementima. Pomažu da se zaštitite od bolesti, ali su takođe potrebni vašem telu da bi kosa porasla i ostala sjajna i gusta.

2. Grčki jogurt

Grlki jogurt prepun je proteina.
Shutterstock 

Prepun je proteina, a pogotovo grčki jogurt sadrži sastojke koji pmažu protok krvi u kožu glave i samim tim, stimulišu njen rast. Takođe obiluje vitaminom B5 koji pomaže kod opadanja.

3. Spanać ili Kelj

Spanać i kelj mogu pomoći za brži rast kose.
Unsplash/Louis Hansel 

Vaša kosa bukvalno će postati poput Popaja iz crtaća. Spanać sadrži A vitamin, gvožđe, beta karoten, folnu kiselinu i vitamin C. Svi zajedno čine vašu kosu jačom, i utiču da se manje krza.

4. Guava

Guava se teže nalazi u domaćim prodavnicama, ali čudo čini za rast kose.
Unsplash/Jethro Carullo 

Malo ju je teže naći u domaćim marketima, ali ukoliko naiđete na ovo moćno voće, obavezno ga uvrstite u ishranu jer savršeno štiti kosu i sprečava preterano "cvetanje" krajeva.

5. Cimet

Cimet podstiče rast kose.
Unsplash/Angelo Pantazis 

Sjajan za bolju cirkulaciju, a samim tim, pospešuje i rast.

6. Jaja

Jaja pospešuju rast kose jer su puna biotina.
Freepik 

Nezaobilazni izvor čistih proteina i prepune biotina koje i te kako pomažu kod opadanja kose, a usput će ojačati i vaše nokte.

7. Čia semenke

Čia semenke su savršen izbor kada želite da vam kosa brže raste.
Unsplash/Toa Heftiba 

Prepune su Omega-3 kiselina, vlakana i antioksidanata. Samim tim, i te kako utiču na rast kose.

8. Slatki krompir

Slatki krompir prepun je beta karotenom, i pre svega odličan je i za one koji muku muče sa masnim temenom
Unsplash/Nathan Dumlao 

Prepun je beta karotenom, i pre svega odličan je i za one koji muku muče sa masnim temenom jer vremenom regulišu proizvodnju sebuma.

9. Avokado

Avokado obiluje vitaminom C, E i jako je dobro da redukuje slobodne radikale.
Shutterstock 

Moćno voće obiluje vitaminom C, E i jako je dobro da redukuje slobodne radikale. U jednoj studiji, ljudi su primetili da im kosa brže raste i zdravija je i to za 34.5 odsto.

10. Meso (govedina)

Govedina i ovčetina su must have ako želite dugu kosu.
Unsplash/Farhad Ibrahimzade 

Stručnjaci preporučuju ili govedinu ili ovčetinu jer su sjajni izvori gvožđa, pospešuju krvotok i utiču na folikule dlake, a samim tim i na njen rast.

Naravno, važno je da zapamtite da je za sve potrebno vreme, kao i da je pravilna nega jednako bitna za dugu i gustu kosu, ali ukoliko uvrstite zdrave navike, sigurni smo da ćete prve rezultate i poboljšanja videti veoma brzo.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši