Ishrana i stanje kose povezani su više nego što ste mogli zamisliti. Otkrivamo u nastavku šta sve biste trebali da jedete kako bi vaša kosa zablistala...

1. Meso

Za vegane imamo loše vesti - nakon pet godina biljne ishrane kvalitet kose i noktiju osetno se pogoršava. Belančevine i aminokiseline koje sadrži crveno meso su neophodne svima koji sanjaju o lepoj kosi.

2. Spanać

Gvožđe je esencijalni mineral neophodan ćelijama kose. Zapravo, ukoliko patite od njegovog nedostatka to može prouzrokovati opadanje kose . Kada je nivo gvožđa u organizmu nizak, kiseonik i hranljive materije ne uspevaju da stignu do krajnjih odredišta pa tako i folikuli dlake ostaju uskraćeni za neophodne nutritijente što dalje sprečava rast kose i dovodi do tanjenja vlasi i najzad dolazi do pojačanog opadanja jer se sve veći broj vlasi povlači u fazu mirovanja pa počinjete da gubite dnevno mnogo više od uobičajenih 85-100 vlasi.

kosa
Instagram 

3. Kiseli kupus

Zdrav i niskokaloričan izvor probiotika koji će pomoći vašoj crevnoj flori. Bez zdrave mikroflore, vitamini i minerali se ne mogu pravilno apsorbirati, a zbog toga kosa često opada i propada.

4. Kombha

Trendi napitak je takođe vrlo zdrav iz istog razloga kao i kiseli kupus - probiotici!

5. Biljna ulja

Obavezno za zimsku ishranu i važna nutritivna tačka za lepu kosu. Preporučujemo vam poznata ulja od suncokreta, kukuruza i lanenog semena.

6. Avokado 

Jedna od koristi koju nam donosi avokado je sprečavanje opadanja kose. Još su ga stari Egipćani koristili u tu svrhu.

Avokado je bogat B i E vitaminom koji, na ćelijskom nivou, štite i jačaju kosu. Vitamin B je neophodan za rast kose dok E regeneriše oštećenja na koži glave koja mogu usporiti rast kose. Zdrava kosa poraste oko 1-1,5cm za mesec dana. Možda je baš avokado hrana za rast kose koja vam nedostaje u vidu obroka i pakovanja za spoljašnju upotrebu.

avokado
Unsplash 

7. Šargarepa

Znamo da je šargarepa dobra za zdravlje srca ali da li ste znali da pospešuje rast kose?Jedete li dosta šargarepe kosa će vam biti jača i brže će rasti. Dovoljno je da pojedete jednu šargarepu dnevno. Uvek je najbolja opcija da to bude sveža šargarepa bilo da je dodajete svom jutarnjem smoothy-ju, salati ili da njome zamenite neku nezdravu grickalicu.

Šargarepa obiluje vitaminima za kosu A, K, C, B6, B1, B3. Od minerala sadrži kalijum, fosfor, i druge koji su dobri za kosu, kožu i nokte.