FEMINIZAM I KINEMATOGRAFIJA: Ove ŽENE u srpskim filmovima su feminističke ikone

Iako su retki filmovi kod nas koji se bave isključivo temom feminizma, velik je broj ženskih likova koje se mogu posmatrati kao feministički uzori. Od crnog talasa pa do danas - predstavljamo vam žene na filmu kojima se divimo.

Profimedia

Milena Dravić u Misterijama organizma

Milena je imala nekoliko fiminističkih uloga, ali je uloga Milene u filmu Misterije organizma Dušana Makavejeva možda i najupečatljivija. Sledeći ideje psihoanalitičara, seksologa i nekadašnjeg marksiste Vilhema Rajha, mlada jugoslavenska komunistkinja (možda je to bio jedini način da film ne završi u podrumu kao Plastični Isus?, mada je 15 godina čekao na svoje prvo emitovanje) Milena želi da osvesti svoju okolinu objašnjavanjem da klasna revolucija istovremeno mora da bude i seksualna. Na kraju, Milena se zaljubjuje u sovjetskog umetničkog klizača Vladimira Iliča. Uporedopratimo i dokumentarne segmente o Vilhemu Rajhu, te o savremenoj američkoj umetničkoj i seksualnoj praksi.

Vladislava Milosavljević u filmu Kroz prašume Južne Amerike

Nepravedno zapostavljen TV film Kroz prašumu Južne Amerike u režiji Marka Marinkovića iz 1991. godine predstavlja, zapravo, srpsku verziju Telme i Luiz. Vladislava Vladica Milosavljević igra novinarku Gordana koja sreće Milenu koja u putujućoj roštilj-prikoci obilazi vašare. Pošto je muž maltretira, Milena odlučuje da pobegne sa Gordanom. Put koji prelaze nosi sa sobom dosta opasnosti i iskušenja, koje one zajedno prevazilaze.

Jelica Sretenović u seriji Bolji život

Iako su vam verovatno prve asocijacije na ovu seriju mučna repriziranja na RTS-u, nekima je glumica Jelica Sretenović koja tumači ulogu Koviljke Koke Stanković. Ona je žena koja se sama bori sa životnim nedaćama, bez dlake na jeziku.

Radmila Savićević u filmu Kamiondžije ponovo voze

Nastavak kultne serije Kamiondžije - u vidu filma iznedrio je i jaku žensku ulogu Violete, vlasnice kafane Stara Mačka. Tumači je Radmila Savićević; maestralno je interpretirala nezavisnu ženu koja ne trpi nikoga.

Milena Dravić u filmu Nije lako sa muškarcima

Milena se ponovo našla na listi - ovaj put u romantičnoj komediji iz 1985. godine, Nije lako sa muškarcima. Tumači ulogu Gordane, mlade samohrane majke tri ćerke tinejdžerke. Ona sama zarađuje kako bi izdržavala porodicu i trudi se da bude dobra majka, ali i da ne zapostavi sebe.

Milica Vujović u Munjama

Ok, Milica kao Lola u prvom srpskom drumm'n'bass filmu Munje nije se našla na ovoj listi zbog kratke kose, već svog stava i borbenosti. U ovoj kultnoj komediji Milica tumači mladu i nepokolebljivu muzičarku koja peva numeru Rizlu imaš a ličnu kartu nemaš.

Jovana Stojiljković u seriji Jutro će promeniti sve

Jovana Stojiljković kao Anđela, mlada asistentkinja na Filozofskom fakultetu, ne želi da podlegne pritisku okoline i bira Put kojim se ređe ide, istražujući usput i svoju seksulanost.