Skandal koji je potresao javnost, a tiče se akušerksog nasilja glavna je tema domaćih medija. Naime, novinarka Mina Smiljanić optužila je doktora Tomislava Krajinovića anesteziologa klinike " Narodni front" za vređanje, za neprofesionalno ponašanje, da ju je vređao maltretirao, ali i udarao.

Kada je ovo sve dospelo u javnost pokrenulo je lavinu komentara, ali oglasile su se i druge žene koje su imale slična iskustva sa pomenutim anesteziologom.

Minine tvrdnje o iskustvu s ovim anesteziologom, kako se ispostavlja, nisu usamljen slučaj. Redakciji blic.zena.rs javila se Olivera iz Beograda koja je podelila podjednako uznemirujuće iskustvo. Pretraga na internetu takođe pokazuje da ima porodilja koje tvrde da su doživele nešto slično. - Dr Krajinović mi je bio anasteziolog 2008. godine, kad sam se porađala s drugom ćerkom. To je čovek koji vređa žene, mnogo toga sam zaboravila, potisnula, od svega što mi je govorio znam samo da sam bila na ivici suza.

porođaj
Shutterstock 

Kad mi je davao epidural, terao me je da se savijem dok sedim na ivici kreveta, s nogama pod pravim uglom. "Savij se, savij se, još, vikao je sve vreme, a onda me je u jednom trenutku gurnuo i rekao: "Pa valjda ja znam koliko žena može da se savije!"

Kasnije, kad sam se porodila, došao je da me obiđe, pored mene je ležala još jedna žena koja se porodila i on ju je pitao kako se zove lekar koji je porodio. Žena u tom momentu nije mogla da se seti, a onda je on dreknuo: "A znaš kako ti se zove frizer, a doktora ne možeš da se setiš?!". Bila sam u čudu, on meni izgleda kao čovek koji definitivno mrzi žene - kaže nam Olivera iz Beograda.

Slično svedočenje ima i Maja Moldanović, čija priča glasi ovako:

- Veoma mi je drago da su se u bolnici u Pančevu, konkretno u porodilištu, stvari toliko promenile. Rodila sam dvoje dece baš u toj bolnici, 1995. godine sina Strahinju i 1999. godine ćerkicu Anastasju. Tada su babice bukvalno urlale na žene koje se porađaju (recimo "Šta se dereš,kravo!?";"Šta sad zoveš majku,kad si se j***** nisi je tražila!"-i gomila drugih gadosti koje sam lično čula dok sam i sama ležala u sali za porođaj, gde sam se postidela što sam i sama medicinska sestra).

Ove godine sam rodila treće dete, u Narodnom frontu u Beogradu. Nisam uopšte zadovoljna ponašanjem anesteziologa Krajinovića, koji me je tretirao kao da sam došla da mu uzmem pare umesto da mu dam tih 12000dinara koliko su mi naplatili epidural. On nije uradio svoj posao kako treba, nije mi dao dovoljnu dozu anestezije tako da sam osetila dilataciju vulve koju je manuelno radila babica, ušivanje ruptura na vulvi i pražnjenje mokraćne bešike na silu kateterom i to tri puta. A da ne pričam kako mi je dr Krajinović rekao da sam debela(!?), koji će mi epidural kad mi je treći porođaj po redu itd.

Uglavnom, ovo je delić mog iskustva sa ginekolozima i njihovim znanjem, radom, posvećenosti poslu, tretmanu trudnica i porodilja itd. Mogla bih o tome do sutra. Bitno mi je da je sve prošlo, uslovno rečeno, kako treba i da su mi deca živa i zdrava, a i da sam ja izvukla živu glavu. Čast svakome, ali kad je u pitanju trudnoća i porođaj, veresija nikome. Uvek potražite drugo mišljenje, neće vam škoditi informacije od više lekara. Veliki pozdrav za sve mame,naročito za buduće - pisala je Maja Moldovanović 2012. godine.

U Srbiji i regionu žene sve češće susreću sa akušerskim nasiljem, o čemu smo već pisali.

Mnoge žene se i dan-danas preznojavaju kad se sete svog prođaja, a neretko se žale da i godinama od tog događaja, i dalje "osećaju" ožiljak. Akušersko nasilje predstavlja zlostavljanje žena tokom trudnoće, porođaja i postpartalnog perioda. U prevodu - kod žena koje su ga preživele ostaju duboke posledice, često i psihičke i fizičke. Mnoge nakon toga odbijaju seksualne odnose, a na drugo dete i ne pomišljaju. Ima i onih koje upadnu u veoma tešku postporođajnu depresiju. Nažalost, na porođaju je postala sigurna samo jedna stvar - da ćete morati da se borite za svoja i bebina prava.

U poslednje vreme, sve se više priča o baš ovom tipu nasilja, a na društvenim mrežama progovorile su mnoge mame, i iznele svoje strane priče.

"Svaka žena, htela ona to da prizna ili ne, razmišlja i mašta o svom porođaju. Obično su to strahovi zbog očekivanog, ali i uzbuđenje zbog upoznavanja ljudskog bića koje je njeno telo stvorilo. Niko ne razmišlja, pa ni porodilja, o tome kako će medicinsko osoblje da se ponaša prema njoj, ni da li će biti primorana na neki hirurški zahvat. U porodilište ulazite ne znajući ni koliko će trajati porođaj, ni da li će boleti, ali znate zasigurno da će neko na vas vikati. I to ne samo jednom!", ovo je samo jedna od ispovesti mnogih žena koje su rešile da progovore, a koja se našla nedavno na društvenim mrežama.