Bilo da se radi o ljubavnom partneru ili intervjuu za posao, lako je prepoznati crvene zastavice. Međutim, trebali bismo obratiti pažnju i na zelene. To su znakovi koji vam šalju poruku da idete u pravom smeru sa svojim zdravljem, vezama ili karijerom. Dok napredak u odnosima i karijeri možemo lakše uočiti, procenjivanje napretka u zdravlju nije uvek tako jednostavno (zdravlje je mnogo više od broja na vagi ili veličine pantalona). Dobra vest je da postoje određeni univerzalni znakovi koje naše telo šalje, a koji ukazuju na dobro zdravlje. U nastavku smo izdvojili nekoliko zelenih zastavica koje pokazuju da postajete najzdravija verzija sebe. Naravno, ovo nisu jedini znakovi; svi imamo jedinstvena tela, ali ovi znakovi mogu poslužiti kao dobra polazna tačka.

1. Budite se sveži i odmorni

Ako se budite osećajući se inspirisano i uzbuđeno zbog novog dana, to može delovati kao nedostižan luksuz. Ali ako zaspite za manje od 30 minuta, čvrsto spavate tokom noći bez čestog buđenja i budite se ujutru s osećajem odmornosti, obnavljanja i energije, to je znak da vam san ide na ruku. Pored toga, znate bolje od toga da idete u krevet i budite se u različito vreme svaki dan, da skrolujete TikTok pre spavanja ili pijete espresso posle 14 časova. (Da, takođe preskočite onu omiljenu noćnu čašu u ime dobrog sna) i držite spavaću sobu hladnijom od 22 stepena. S obzirom na to da je san ključan za naše telo i um da se oslobodi toksina i obnovi, kada imamo dosledne noći kvalitetnog sna, uživamo u boljoj funkciji mozga, poboljšanoj emocionalnoj regulaciji, zdravijem imunološkom sistemu, idealnoj telesnoj težini i smanjenom riziku od hroničnih bolesti.

2. Imate konstantnu energiju tokom dana

Zaboravite na tu jednu šoljicu kafe posle koje više ni ne znate koliko ste ih već popili da biste preživeli radni dan. Kada lečite svoje telo, više niste zavisni od popodnevnog kofeina. Umesto toga, uveli ste rutinu vežbanja koju volite i koje se pridržavate, jedete celovitu i hranljivu hranu, izgovarate dnevne afirmacije, vodite dnevnik i redovno se konsultujete sa najboljim prijateljem kako biste se oslobodili stresa. Imate dovoljno fizičke i mentalne energije da radite ono što volite, bilo da je reč o izražavanju ljubavi, intenzivnom treningu, završavanju radnih zadataka bez ometanja.

10 znakova da vam je telo zdravo
Shutterstock 

3. Imate redovno i zdravo pražnjenje creva

Vaš raspored pražnjenja creva (ili njegov nedostatak) odražava zdravlje vašeg creva. Možda ste se u prošlosti suočavali s digestivnim problemima kao što su bolovi u stomaku, nadimanje i zatvor, ali ste sa starim navikama stavili tačku. Posvetili ste se hidrataciji i konzumiranju hrane bogate antioksidansima, antimikrobima, prebiotskim vlaknima i otpornim skrobom. Opremili ste svoju kuhinju sezonskom integralnom hranom koja pomaže u borbi protiv upale i podržava zdrav mikrobiom creva. Zahvaljujući ovim zdravim navikama, vaša crevna funkcija je normalna: pražnjenje je normalno, lako prolazi i dešava se redovno (najmanje jednom dnevno). S obzirom da ste temeljni i povezani sa svojim telom, ako osetite bol u stomaku, nadimanje ili dijareju nakon konzumiranja određene hrane, lako ćete prepoznati uzrok. Vaš novi moto: srećan stomak, srećan život.

4. Urin vam je bledo žut

Vaš prvi zadatak ujutru: prvo popijte veliku čašu vode, jer je hidratacija neophodna za mnoge funkcije tela kao što su varenje, ravnoteža hormona, san, pa čak i raspoloženje. Zaboravite na preskakanje hidratacije zbog zaboravnosti ili nedostatka motivacije. Umesto toga, unosite hranu bogatu vodom poput krastavaca i jagoda, dodali ste naviku da pijete vodu uz obroke i šetnje. Takođe, slušate signale svoje žeđi i pijete više kada se borite sa zatvorom, više vežbate ili kada je vruće. Boju urina koristite kao indikator hidratacije: kada vidite svetlu boju urina (umesto tamno žute ili ćilibara), znate da ste pravilno hidrirani. Koji je smisao prastanog pravila o osam čaša dnevno kada vam telo uvek daje signale šta mu je potrebno?

5. Ako imate menstruaciju, imate redovne cikluse

Jedan od jasnih pokazatelja dobrog zdravlja je kada vam menstruacija dolazi redovno, u istom periodu od 2-3 dana, i sa minimalnim simptomima. Menstrualni ciklus se s razlogom naziva petim vitalnim znakom: vaša menstruacija može direktno odražavati stanje vašeg tela. Ako vam menstruacija dolazi redovno i sa malo neprijatnosti, to je dobar znak da ste dobrog zdravlja.

10 znakova da vam je telo zdravo
Shutterstock 

6. Prihvatate sve svoje emocije

Zbog toga što se brinete o sebi, posvećujete pažnju i održavate društvene veze, niste pod stresom 24/7 i generalno ste srećniji. Koristite tehnike poput vođenja dnevnika zahvalnosti ili postavljanja granica na društvenim mrežama kako biste se bolje nosili sa stresom i raspoloženjem. Kada se suočite sa teškim periodima (a to se dešava svima), prihvatate i obrađujete sve emocije bez osuđivanja, praktikujete samosaosećanje i podsećate se da je sve privremeno, uključujući teške trenutke. Emocionalno blagostanje znači prihvatanje svih emocija i primena pravilnih strategija za upravljanje njima, bilo da se radi o razgovoru sa nekim kome verujete, pozitivnom razgovoru sa sobom ili fizičkom aktivnošću.

7. Imate čistiju kožu

Vaša koža je sada blistava i hidrirana, a izbijanja, ekcem i osip su postali prošlost. Koža je odličan pokazatelj vašeg ukupnog zdravlja, s obzirom na to da je najveći organ u telu. Vaš sjaj nije nastao preko noći – verovatno su bili potrebni meseci da hranite svoje telo hranom bogatom antioksidansima i omega-3, i da obezbedite dovoljno proteina u svakom obroku (koji pomažu u proizvodnji kolagena i zdravlju kože). Takođe, ako praktikujete dobar san i adekvatnu hidrataciju, vaša koža će biti zdravija i lepša. Ako imate više dobrih nego loših dana u pogledu stanja kože, na pravom ste putu.

8. Više se fokusirate na to kako se osećate nego kako izgledate

Znate da "zdrava" težina za vas ne izgleda isto kao kod drugih, pa čak ni kao kod vas pre 10 ili 15 godina. To nije određeno samo brojem na skali. Umesto toga, fokusirate se na zdravstvene markere poput krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i simptoma kao pokazatelje vašeg zdravlja. Birate redovno kretanje, kao što su vežbanje snage i hodanje, jer imate energiju da uživate u tome. Kada pogledate svoje telo, ne fokusirate se na nedostatke, već ga cenite zbog svega što vam omogućava, uključujući uživanje u putovanjima i hrani koju volite.

9. Dajete prioritet tome kako vaše telo reaguje na hranu umesto da se ograničavate

Najzdraviji ljudi ne broje kalorije niti ograničavaju grupe hrane u svojoj ishrani. Umesto da potpuno isključujete određene grupe hrane, kao što su ugljeni hidrati, praktikujete intuitivnu ishranu i slušate signale gladi; jedete kada ste gladni i prestajete kada ste siti. Fokusirate se na pripremu obroka bogatih hranljivim sastojcima, uključujući dovoljno proteina, cele žitarice, povrće i zdrave masti. Takođe verujete da zdrava ishrana ne znači samo jedenje određenih namirnica, već i omogućavanje uživanja u hrani dok vodite računa o unosu esencijalnih hranljivih materija.

10. Imate dobro oralno zdravlje

Iako pranje zuba, čišćenje koncem i struganje jezika nisu najzabavniji delovi vaše wellness rutine i možda se plašite odlaska zubaru na svakih šest meseci, i dalje ih praktikujete jer je pravilna oralna higijena ključna za prevenciju problema poput karijesa i bolesti desni. Sada ste shvatili da oralna higijena utiče na mnogo više od samo vaših zuba i usta; igra važnu ulogu u vašem ukupnom zdravlju i može mnogo reći o stanju vašeg tela, uključujući zdravlje creva. Takođe, vodite računa o ishrani bogatoj celovitom hranom – voću, povrću, nemasnim proteinima, celim žitaricama i zdravim mastima – što doprinosi pravilnom razvoju vilice i unosu hranljivih materija za vaše opšte zdravlje.