Da li možete da verujete da je jedna od omiljenih mreža miliona, Jutjub, takoreći izmišljen, odnosno lansiran pre gotovo dve decenije, tačnije 19 godina?

Njegovi kreatori su Stiv Čen, Čad Harli i Džod Karim, nekadašnji zaposleni PayPal-a. Upravo je Karim taj koji je prvi čovek koji je postavio video na ovu platformu, a verovali ili ne, snimak je dostupan i dan-danas i ima preko 317 miliona pregleda. 

"Me at Zoo", koji je nastao u zoološkom vrtu u San Dijegu, ispred slonova, traje 19 sekundi i deli se na tri sekvence: intro, "kul stvar" i kraj. 

"U redu, evo nas ispred slonova", počinje Karim. "Kul stvar oko ovih momaka je što imaju veoma, veoma, veoma duge surle, i to je kul. To je manje više sve što sam hteo da kažem".

Domen sa imenom YouTube.com, koji je nedugo potom postao socijalna mreža za postavljanje videa registrovan je 14. februara 2005. a prvi video okačen je 23. aprila iste godine. Već u maju, Jutjub je imao javno "lansiranje".

Karim na prvom videu na Jutjubu
printscreen/youtube/jawed 

Interesantno je da je platformu kupio Gugl nakon samo godinu dana i to za 1.6 milijardi dolara.

No, kako se rodila ideja da nastane Youtube?

Originalna zamisao je bila da Jutjub najpre bude online servis za upoznavanje. No, ideja je propala, ali je sama platforma za video i učitavanje istog bila sjajna. Nakon čuvenog "incidenta" na poluvremenu sa Džastinom Timberlejkom i Dženet Džekson, kada je pevač nehotice pokazao gole grudi koleginice, trojica tvoraca su shvatila da ne mogu pronaći nijedan video o tome na internetu.

Kako su primetili da ne postoji nikakav sajt tog tipa sa snimcima, napravili su promene kako bi postali prva velika platforma za deljenje video sadržaja.

Ideja nove kompanije bila je da i amateri za računare mogu da koristite jednostavni interfejs koji korisniku omogućava da objavljuje, gleda i strimuje video sadržaj putem klasičnih web pregledača, a sa modernom internet brzinom.

Na kraju su stvorili lako dostupnu platformu za strimovanje video sadržaja koja ne bi opterećivala nove korisnike interneta početkom 2000-ih.

Harli je bio zadužen za izgled web stranice, koristio je svoje veštine slikanja da napravi logo i dizajnira sam izgled.

Čen se pobrinuo da sajt stvarno funkcioniše i da ne bude problema sa postavljanjem i reprodukcijom sadržaja.

Karim je bio programer i pomogao je u tome da se početna web stranica pravilno sastavi i da sve bude dobro izdizajnirano i isprogramirano, a ostalo je istorija. 

Karim je danas i dalje fokusiran na obrazovanje i mentorstvo, Harli je istraživao nove preduzetničke poduhvate i sportske investicije, a Čen je ušao u svet rizičnog kapitala i tehnološke inkubacije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

OVAKO JUTJUBERI ZARAĐUJU PARE, RUŽA RUPIĆ REKLA U ČEMU JE PROBLEM! Postoji razlika između Jutjuba i medija, OVU PUBLIKU CILJAJU  Kurir televizija

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!