Slučaj dvogodišnje Danke Ilić koja je nestala u okolini Bora digao je Srbiju na noge. Kako je navedeno, devojčica još ne priča, a izmakla je pogledu majke dok je ova sinu davala vodu. 

Prvi put je aktiviran i sistem "Pronađi me" kako bi se objavama putem različitih medija - televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. doprlo do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Nestala dvogodišnja Danka
amber alert 

Inače, sistem "Pronađi me" nastao je po uzoru na Amber Alert, koji je u Americi posvećen devojčici Amber Hagerman, a koja je kidnapovana u Arlingtonu, u Teksasu davne 1996. kada je imala svega 9 godina, dok je vozila bicikl. 

O čitavom slučaju je pre godinu dana napravljen i dokumentarac "Amber: The Girl Behind The Alert", ali postoje i brojni filmovi, a činjenica da ni dan-danas, 28 godina kasnije, ubica nije pronađen, posebno izaziva jezu. 

Ko je bila Amber?

Amber Hagerman bila je tipična devetogodišnja devojčica. Sa roditeljima i mlađim bratom je živela u Arlingtonu, u Teksasu, volela je da vozi bicikl i bila je u timu izviđača. Uopšte, njen život ni po čemu se nije razlikovao od života miliona devojčica koje su devedesetih godina odrastale u Americi. A onda je jedno strašno zimsko popodne, sve to promenilo, piše Istorijski zabavnik.

Bio je 13. januara 1996. godine. Kako bi iskoristili što više od sunačnog, zimskog dana Amber i njen petogodišnji brat Riki odvezli su se biciklama do parkinga ispred jedne napuštene prodavice. Neko je tu postavio rampe za bicikle i sva deca iz kraja su tu dolazila da se voze i igraju.

Nakon nekog vremena, Riki je rešio da ide kući i Amber je ostala sama na 8 minuta. Samo nekoliko trenutaka kasnije, oteta je!

Penzionisani 78-godišnji automehaničar Džim Kevil bio je jedini svedok zločina. On je živeo nedaleko od parkinga i video je crni (ili plavi) pik-up kako staje i kako vozač grabi devojčicu i gura je u kamion. Amber je vrištala i otimala se, ali jednostavno nije bila dovoljno jaka.

Džimi je odmah pozvao policiju i ekipa je bila na licu mesta za nekoliko minuta.

"Video sam Amber kako se vozi gore-dole. Bila je sama. Video sam crni pikap. Stao je, vozač je iskočio i uhvatio je. Kada je vrisnula, shvatio sam da moram da obavestim policiju i pozvao sam ih", ispričao je Kevin CBS-u pre nekoliko godina.

Džimi je otmičara opisao kao "belca ili hispano muškarca, starog od 25 do 40 godina, prosečne visine i građe". Ovo nije mnogo pomoglo. Situacije da potpuni stranac otme dete bile su ekstremno retke i teške za rešavanje baš zbog toga što nije bilo mnogo dokaza od kojih može da se krene. Ipak, policija je detaljno počela da pretresa okolinu naročito tražeći crni (ili plavi) pik-up.

Više od 50 policajaca i federalnih agenata tražilo je Amber. U potragu se uključila i porodica, ali i komšije i prijatelji i uskoro je čitava zajednica očajnički tražila devojčicu.

Nažalost, ništa nije pomoglo…

Pet dana nakon otmice, slučajni prolaznik koji je šetao psa pronašao je telo devojčice u potoku koji je nadošao zbog oluje koja je besnela prethodne noći. Mesto je bilo udaljeno oko 8 kilometara od parkinga sa kog je Amber oteta.

Bila je potpuno naga, osim jedne čarapice koja je ostala na nozi. Autopsija je pokazala da je otmičar držao Amber živu bar dva dana nakon kidnapovanja. Bila je pretučena i silovana pre nego što joj je prerezan vrat.

Policija u Arlingtonu zaključila je da je nabujala voda telo donela na mesto gde je pronađeno i da je nemoguće utvrditi gde se pre toga nalazilo. Ni forenzika nije bila od velike pomoći. Voda je sprala najveći deo dokaza sa tela i detektivi zapravo nisu imali odakle da krenu.

Telefon u stanici zvonio je s vremena na vreme i ljudi su delili određene informacije, ali na kraju - svi tragovi su se pokazali lažnim. Sve do danas, slučaj otmice i ubistva Amber Hagerman ostao je nerešen.

Nesreća koja je promenila zakone

Vest o tragičnoj sudbini Amber Hagerman kao požar se proširila Amerikom. Na televiziji ju je videla i izvesna Dajen Simon iz Fort Vorta u Teksasu i priča ju je mnogo potresla. Iako nije poznavala ni Amber ni njenu porodicu, i sama je bila majka i duboko je saosećala sa roditeljima nesrećne devojčice.

Tako je i došla na ideju koja je na kraju promenila svet!

Nastaje Amber Alert

Dajen je otišla na lokalnu radio stanicu sa revolucionarnom zamisli. Ako mediji već izdaju upozorenja o nadolazećim olujama i vremenskim neprilikama, zašto ne bi javljali i o slučajevima otmice dece?

Da je lokalna zajednica odmah saznala da je Amber oteta možda bi neko video pik-up i dojavio policiji? Možda bi devojčica bila pronađena živa? Možda bi sve bilo drugačije?

I - ideja je zaživela!

Prvo su mediji u Teksasu započeli saradnju sa lokalnom policijom kako bi zajednički razvili sistem upozorenja u slučaju otmice dece. Tokom 1996. druge jurisdikcije širom države su počele da uspostavljaju slične sisteme za obaveštavanje javnosti i vremenom je osnovan američki nacionalni Amber alert program.

Različita imena za isti cilj

Iako princip rada ovog sistema ostaje isti, različite jurisdikcije koriste različite nazive za svoje programe upozorenja u slučaju otmice dece. Na primer, u Džordžiji je poznat kao "Levijev poziv" u znak sećanja na Levija Frejdija, dok Havaji koriste naziv "Mejli Amber alert" u čast Mejli Gilbert. Slično, Arkanzas je nazvao svoj program "Morgan Nik Amber alert" u znak sećanja na Morgana Nika, dok se na Juti koristi naziv "Rejčel alert" kao omaž Rejčel Ranijan, piše na Wikipediji. U Srbiji, ovaj sistem je poznat kao "PRONAĐI ME".

Brza reakcija za spasavanje dece

Amber alert sistem funkcioniše na principu brzog obaveštavanja javnosti o otmici deteta, što omogućava široko rasprostranjeno učešće građana u potrazi za nestalom osobom. Ovaj sistem omogućava efikasnu koordinaciju između policije, medija i građana kako bi se što brže reagovalo u slučaju otmice deteta.

Bonus video:

Ovo su prve komšije ,žive iza kuće gde je nestala Danka Ilić  MONDO

Izvor: Stil/ Istorijski zabavnik/ Wanted J. S.