Ukusi se razlikuju, čak i kada govorimo o "idealnom" telu, ako takvo uopšte postoji. Nekome su lepe mršave devojke, nekome sa oblinama. Jedni vole veće zadnjice, drugi grudi... i to je sve normalno. 

Zato se i kaže - o ukusima ne treba raspravljati. No, iako je svako telo lepo na svoj način, čini se da je mnogima ipak draži narativ u kojem se nameće kako bi trebalo da izgledamo. 

Građa tela se razlikuje.
Freepik/Freepik 

Doduše, ovako nešto nije ništa novo. Kroz istoriju su se menjale "idealne" proporcije. Tako su tridesetih bile najlepše žene koje su gotovo dečački građene, pedesetih i šezdesetih pin-up modeli sa tankim strukom i raskošnim oblinama, osamdesetih atletski građene, devedesetih premršave, a tek sada, poslednjih godina, žene poput Kim Kardašijan smatrane su idealima lepote, pogotovo na zapadu. 

Mnogima je Kim najlepša žena.
Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Iz tog razloga, jedan eksperiment postao je viralan svojevremeno, kada je britanska grupa Superdrug Online doktors zadala grafičkim dizajnerkama u 18 zemalja, među kojima je i Srbija, fotografiju žene uz napomenu da je fotošopiraju u idealnu ženu. To je dalo rezultate koji su mnogima otvorili oči jer podsećaju na ono iskonsko da su žene lepe u svakom obliku i veličini.

Ovako izgleda originalna, odnosno nefotošopirana fotografija koju su dizajnerke dobile:

A ovo su rezultati:

Kao što se da primetiti, rezultati variraju od zemlje do zemlje, i neki su baš drastični, kao u Kini, primera radi.

Što se Srbije tiče, taj ideal izgleda ovako – crte lica u odnosu na original su promenjene, struk je stanjen, obline su i dalje tu donekle, pa idealna Srpkinja podseća na pin-up devojku iz 1950. sa klasičnom figurom peščanog sata, piše professionalbeauty.com.

Komentari na eksperiment nisu izostali, a mnogi su mišljenja da su upravo Srpkinje idealne jer nisu premršave, a imaju obline. Šta vi kažete, da li se slažete sa mišljenjima ljudi?

Možda vas zanima da pročitate: STANDARDI LEPOTE KROZ VREME: Nekada su svi želeli da budu poput NJIH, a evo kakvo žensko telo se danas smatra idealnim

Bonus video:

Evo šta najlepša žena sveta može u kuhinji Instagram