Svake poslednje srede u aprilu postoji poseban razlog da nosite farmerke. Naime, još od 1998. godine, se na taj dan održava takozvani Dan farmerki (Denim day), koji je nastao kao odgovor na nepravednu odluku suda u slučaju silovanja.

Ono što je devedesetih započelo kao revolt, danas je globalni pokret širom sveta.

Naime, priča počinje kad je 45-godišnji instruktor vožnje silovao svoju 18-godišnju učenicu na prvom času, a potom joj zapretio ubistvom ako ikome išta kaže.

Devojka je ipak skupila hrabrost i priznala sve svojoj porodici, a potom nasilnika i prijavila. Silovatelj je završio u zatvoru, ali ga je italijanski Vrhovni sud oslobodio uz obrazloženje "da su joj farmerke bile toliko uske, da je jedini način da ih skine bio taj da mu devojka pomogne, čineći seksualni akt sporazumnim".

Žene širom Italije bile su šokirane. Sledećeg dana, u znak solidarnosti sa žrtvom pojavile su se na poslovima noseći u rukama natpis: "Jeans, alibi za silovanje".

Od te godine, protest prerasta u globalni pokret sa ciljem osveštavanja veoma česte prakse u slučajevima seksualnog nasilja, kada su uglavnom žrtve te koje su krive - "kriva je" jer je obukla mini suknju, jer se zavodljivo smejala, ostala je kasno uveče, razgovarala je sa napadečem, nije se branila...

Na drugom je kontinentu, u Los Anđelesu, izvršna direktorka udruženja "Peace over violence"Patrisia Gigans, inicirala je proglašenje Dana farmerki godinu dana nakon italijanskog slučaja.

Nošenje farmerica poslednje srede u aprilu postao je međunarodni simbol protesta protiv ovakvih i sličnih slučajeva, kao i stavova o seksualnom nasilju, ali i međunarodni događaj u kom duže od 20 godina učestvuje više od 12 miliona ljudi širom sveta.

Kao najdugovečnija kampanja za prevenciju i edukaciju o seksualnom nasilju u istoriji, Denim Day traži od članova zajednice da svojim modnim stavom (nošenjem farmerki) na taj dan na vidljiv način protestuju protiv zabluda vezanih za seksualno nasilje.

Zato, kada danas obučete farmerice, to će imati veću snagu nego svih drugih dana. Želite li da učinite i više, slikajte se i podelite sliku na društvenim mrežama uz hashtag #denimday, prokomentarišite temu sa svojim prijateljicama, kolegama, članovima porodice...

Evo nekoliko činjenica:

  • Seksualno nasilje ubraja se među zločine s najmanjom proporcijom prijava.
  • Razlozi neprijavljivanja su različiti, ali svi redom uglavnom potiču od straha žrtve – straha od odmazde počinitelja, straha da joj nito neće verovati, straha da je nadležne institucije neće zaštititi i straha da će nju okriviti za preživljeno iskustvo.
  • Više od 90 odsto žena koje prežive silovanje godinama nikome neće poveriti šta su preživele, a još u manjem broju slučajeva će ga prijaviti. To je ono što moramo da promenimo!