2020. godina je na globalnom planu bila prepuna tragedija, gubitaka, i teških momenata. Donela je toliko neizvesnosti i straha da je većina spremna da okrene novi list i uskoči u 2021 i to baš postavljanjem tradicionalne liste novogodišnjih odluka. Međutim, nakon godinu dana, kada se sve preokrenulo naopako, a neizvesnost je glavna tema, da li je vreme da konačno zamenimo odluke za nešto korisnije? Kako prenosi portal C Net, dr Sofi Lazarus, psiholog sa Medicinskog centra Univerziteta Ohajo Stejt Vekner, tako razmišlja. 

Prema rečima dr Lazarus za C Net portal, posle teške godine, poslednje što treba da uradimo je da izvršimo još veći pritisak na sebe ili postavimo cilj koji možda neće biti realan tokom globalne pandemije.

Problem sa novogodišnjim odlukama

Postavljanje novogodišnjih odluka, samo po sebi naravno nije loše. Stvari mogu postati problematične kada to radite sa mesta pritiska ili obaveze - samo zato što svi drugi to rade. „Verovatno je korisnije sagledati šta se dešava u našem životu - a posebno imajući u vidu sve što se od nas tražilo i sva prilagođavanja koja smo uradili u 2020. godini“, kaže dr Lazar.

Ako odlučite da je dobra ideja da uvedete neku promene, onda dr Lazarus predlaže da se proceni kolika je promena i da li je ta vrsta promene trenutno razumna i realna. „Ono što ne treba raditi jeste postavljanje velikog cilja, neispunjavanje istog a onda i ulaženje u kovitlac stresa i obeshrabrenosti", govori ona.

Dr Lazarus takođe kaže da se ljudi retko drže novogodišnjih odluka, čak i tokom normalne godine. „A ovo je posebno teška godina u kojoj se zapravo ne želimo podesiti za takvu vrstu razočaranja i stresa zbog kojih je još teže nositi se s njom“, kaže ona.

Stres i razočaranje koje ponekad sebi postavimo mogu biti kontraproduktivni. "Nije retko da mislimo da će nam to pomoći da učinimo više ili da budemo produktivniji, da napravimo promenu koju zaista želimo. Mislim da to obično samo povećava stres i pogoršava stvari", kaže dr Lazarus.

„Pogledajte da li možete biti malo nežniji prema sebi ili pružiti sebi istu vrstu saosećajnosti koju biste pružiti nekome koga zaista volite ili do koga vam je stalo“, kaže ona.

Da li treba nešto da uradite?

Ako je postojala godina u kojoj ste trebali da bude opušteni prema sebi onda je to ova godina. Ako ipak, imate veliku želju da napravite promenu, počnite od malih.

„Ono što bi moglo biti produktivnije je to svest o tome što radimo i kako neprestano utiče na nas, tako da možemo da prilagođavamo svoje živote da bismo krenuli ka onome do čega nam je zaista stalo“, kaže ona. Takođe, ohrabruje ljude i da razmišljaju o malim, postepenim koracima, umesto velikim promenama.

Ako biste, npr. postavili veliku odluku da prestanete da jedete brzu hranu 2021. godine, učinite to malo manjom promenom. Na kraju, razmislite zašto će vam ovo malo prilagođavanje poboljšati život. Da li znate da bi vam ova promena mogla pomoći da se svakodnevno osećate bolje ili srećnije? Ili to radite zato što mislite da biste „trebali“ to učiniti?