Period u mesecu kada grčevi, nadutost, umor i drugi neugledni simptomi pokazuju svoje ružno lice. Dobra vest? Sa malo ljubavi prema sebi i svom telu, možete pretvoriti prokletu nedelju u priliku da se povežete sa sobom i svojim potrebama i jednostavno pustite da stvari idu svojim tokom.

Nastavite da čitate za savete žena s kojima sam pričala o tome kako se bore sa bolnim menstruacijama i kako se trude da slave svoje telo i tokom mučnih dana.

1. Hrana bogata gvožđem

Verovatno ste čuli za sinhronizaciju ciklusa ili prilagođavanje načina života prema hormonalnim fluktuacijama koje se javljaju tokom meseca. Drugim rečima, Metod sinhronizacije ciklusa sugeriše promene u rutini kako bi se podržale potrebe tela na osnovu različitih faza reproduktivnog ciklusa.

Naša sagovornica Bojana, preporučuje da napunite tanjir hranom bogatom hranljivim materijama i gvožđem i osigurate da unesete dovoljno kalorija. Kao izvoru proteina, razmislite o lososu, govedini, piletini ili ćuretini.

pexels-cottonbro-studio-5961362.jpg
pexels/cottonbro studio 

Vegani ili vegetarijanci? Nabavite leblebije ili pasulj. I ne zaboravimo povrće, naravno. Razmislite o tamno zelenom lisnatom povrću poput spanaća, blitve i kelja kao vašim najboljim prijateljima tokom nedelje menstruacije. Na kraju, dodajte začine poput kurkume, đumbira i cimeta u svoja jela za dodatni protivupalni udarac.

2. Kafu zamenite čajem

Loše vesti za ljubitelje kafe: kafa može pogoršati simptome menstruacije. Prema istraživanjima, kofein može izazvati upalu, pogoršavajući nadutost ili grčeve. Studije iz 2014. i 2016. pokazale su da je konzumacija kafe povezana sa većim intenzitetom menstrualnih bolova.

čaj
Unsplash/ Vero Manrique 

Sanja, koja je strastveni fan kafe i jutro ne započinjem bez iste, uspela je da se suzdrži od želje svoje doze kofeina i primetila veliku promenu. Uvela je samo jednu promenu i to je već bilo dovoljno da joj se bolovi tokom menstruacije drastično smanje.

Isto je isprobala i njena sestra Milica i posle 2 meseca primetila je iste rezultate. Više je tokom noći ne budi oštar bol u stomaku i ne primećuje povećanu nadutost tokom ciklusa.

3. Birajte blaže oblike treninga

Jeste li primetili koliko primamljiv postaje vaš krevet s početkom menstruacije? Iako je udobno ležati u krevetu čitave nedelje, poslušajte svoje telo i izbegavajte da ga izlažete bilo kakvom naporu. Bojana, koja trenira 5 puta nedeljno od toga 3 puta nedeljno cross fit treninge, a 2 puta kardio, tokom nedelje menstruacije bira lakše treninge niskog intenziteta, poput šetnje, istezanja, pilatesa ili restorativne joge.

Uz hodanje, dodajte vežbe snage u svoju rutinu kako bi rezultat bio što bolji.
Shutterstock 

S druge strane, sagovornici Milici ne smeta da bude aktivna tokom menstruacije.
Naravno, ukoliko se osećate dobro nema ničeg loše u tome ostati aktivan tokom menstruacije, čak ima i mnogo koristi - poput smanjenja umora i promena raspoloženja, ali ako se osećate posebno iscrpljeno, nema ničeg lošeg u tome da uzmete dan ili dva odmora.

 Bonus video

Menstrualni bolovi TikTok/benztraphouse