Nema osobe koje se ne raduje tom toliko iščekivanom odmoru. Uostalom, kako i ne bi? Radite cele godine, i onda kada konačno dođu te 2 nedelje zaista želite da se odmorite kako treba. Još ako ste zakazali odlazak na neku destinaciju - milina!

Međutim, ništa gore nego kada vam letovanje i uživanje budu prekinuti dolaskom menstruacije, jer, sigurni smo da definicija odmaranja nije tračnje svaki čak u toalet kako bi zamenili uložak ili tampon. Da ne govorimo o bolovima!

Menstruacija može da uništi svaki odmor.
Shutterstock 

Zato se mnogi u ovim situacijama odlučuju da "pomere" mentruaciju. Mi donosimo sve o načinu na koji to možete da uradite ali tako da ne ugrozite svoje zdravlje. 

Ne bi trebalo često da odlažete menstruaciju

Činjenica je da je odlaganje menstruacije u većini slučajeva potpuno bezbedno, ali je ipak preporuka da se prvo posavetujete sa stručnjacima i obavezno isplanirate sve na vreme.

Razlog je taj što česta upotreba ovih preparata može dovesti do hormonskog disbalansa, kasnijih iregularnih ili obilnijih krvarenja i poremećaja menstrualnih ciklusa.

Pomeranje menstruacije treba da bude isplanirano.
Shutterstock 

Takođe, može doći i do većih problema poput formiranja tromba, ali i do oticanja nogu, bola u nogama, u grudima, otežano disanje, vrtoglavica, ubrzan ili nepravilan rad srca, izražena malaksanost ili nedostatak vazduha, poremećaj vida, trnjenje lica, ruke ili noge. Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma potrebno je da odmah prekinete sa upotrebom tableta i da se javite lekaru.

Pomeranje menstruacije tabletama za kontracepciju

Tablete za kontracepciju spadaju u jednu od tri grupe u koje se svrstavaju prema hormonima koje sadrže i prema načinu primene, piše odglavedopete.

Monofazne tablete sa 28 tableta u pakovanju

U ovom slučaju, od 28 tableta koje dobijete u pakovanju, samo 21 sadrži hormone dok je preostalih sedam prazno, odnosno, one su placebo tablete. Njihova funkcija je da vam olakša primenu i osigura bolju zaštitu od trudnoće. U ovom slučaju, da biste odložili menstruaciju, preskočite placebo tablete i odmah pređite na aktivne tablete iz novog pakovanja.

Jako je bitno pravilno upotrebljavati pilule.
Freepik/Freepik 

Monofazne tablete sa 21 tabletom u pakovanju

Sa ovim tipom tableta, režim podrazumeva uzimanje tablete jednom dnevno tokom 21 dana, a zatim pravljenje pauze od sedam dana nakon čega ciklus ponovo počinje. Da biste odložili menstrualno krvarenje, prvog dana pauze počnite novo pakovanje umesto da pravite pauzu.

Multifazne tablete

Sa ovim tabletama, odlaganje menstruacije je nešto komplikovanije i češće se javljaju tačkasta krvarenja, pa se posavetujte sa svojim ginekologom o tome kako da što lakše odložite menstruaciju (najčešće se po završetku treće nedelje, započinje uzimanje tableta iz treće nedelje novog pakovanja).

Ako ne koristite tablete za kontracepciju…

I ovde postoji rešenje! Na našem tržištu postoje i tablete za odlaganje menstruacije koje sadrže noretisteron. Ovaj hormon je sintetički oblik progesterona, a deluje tako što odlaže ovulaciju. Nema jajne ćelije, nema ni krvarenja. Ove tablete se uzimaju tri puta dnevno, uvek u isto vreme, i to najmanje tri dana pre početka ciklusa, nakon čega nastavljate da ih uzimate dokle god vam je potrebno da odložite menstruaciju. Međutim to ne znači da treba da je odlažete u nedogled. 

Jako je bitno pridržavati se pravila prilikom pomeranja menstruacije tabletama.
Freepik/jcomp 

Jako je bitno da budete pažljivi i da ne preterujete, a stručnjaci ističu da se ne preporučuje da menstruaciju odlažete duže od jednog ciklusa, odnosno da tablete ne uzimate duže od tri nedelje. Kada prestanete sa uzimanjem tableta, menstruacija bi trebalo da se javi u roku od dva do tri dana.

Tablete noretisterona su generalno bezbedne, ali mogu se javiti neželjena dejstva kao što su tačkasto krvarenje, nadimanje, mučnina ili glavobolja. Primena ovih tableta se ne savetuje mamama koje doje.

Tablete za odlaganje menstruacije ne bi trebalo koristiti ako ste na terapiji barbituratima, fenitoinom, karbamazepinom, primidonom, rifampicinom, okskarbazepinom, rifabutinom, grizeofulvinom, kao i preparatima kantariona. Ako primate neku hroničnu terapiju, najpre se posavetujte sa svojim lekarom ili farmaceutom kako biste bili sigurni da ove tablete neće poremetiti dejstvo ostalih lekova koje koristite. Noretisteron bi trebalo izbegavati ako imate vensku tromboemboliju, ako trenutno patite ili ste prošli kroz neke od bolesti srca i krvnih sudova, ako ste dijabetičar ili imate oboljenje jetre.

Ako potražite pilule za odlaganje menstruacije u apoteci, pronaći ćete dva preparata sa istim sastavom. I Primolut®-Nor-5 i Orgametril® sadrže noretisteron u dozi od 5mg, s tim da prvi sadrži 20 tableta, dok se u pakovanju drugog nalazi 30 tableta.

Šta raditi ukoliko imate neredovne menstruacije

Ne smemo da zaboravimo ni dame koje imaju neredovne menstruacije. U ovom slučaju, nužno je da se planira unapred pomeranje ciklusa, a to znači da bi žene sa ovim problemom trebalo da se jave ginekologu mesec ili dva ranije kako bi ginekolog napravio plan i kako bi se došlo do najboljeg rešenja da se menstrualni ciklus izbegne u željenom periodu.

BITNO!

Pre nego što počnete primenu tableta za odlaganje menstruacije ili kontraceptivnih pilula, proverite da li ste pravi kandidat za tako nešto.

Ako nemate zdravstvenih problema, niste još napunili 35 godina, nemate visok krvni pritisak i ne pušite, onda ne bi trebalo da bude problema sa odlaganjem ciklusa. Međutim, ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili sa "da", posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom o najboljem načinu da uživate u letu, a ostanete zdravi i bezbedni.