Menstrualni ciklus je normalna i prirodna promena u ženskom reproduktivnom sistemu. Menstruacija je takođe neophodna za začeće. Ali menstruacijaje obeležena stigmom i tabuom, i kao rezultat toga postoje mnoge zablude o ženama. Zbog toga većina žena u ovom periodu meseca ne dobija ključna uputstva kako da se brinu o svom telu.

Naše telo je posebno osetljivo tokom menstruacije, a neke navike kojih se pridržavamo tokom ovog perioda se ne smatraju zdravim.

Većina žena pravi neke početničke greške tokom menstruacije. Rezultate toga možete iskusiti kada neki od vaših mesečnih ciklusa nisu puni bolnih grčeva i promena raspoloženja, dok su drugi toliko jaki da zahtevaju da uzmete slobodan dan. Dakle, koji su to faktori koji utiču na naš menstrualni ciklus i čine ga podnošljivim ili upravo suprotno? Stručnjaci kažu da navike u načinu života igraju veliku ulogu u uticaju na menstrualni ciklus žene.

1. Korišćenje tampona i uložaka koji sadrže izbeljeni pamuk ili veštačku svilu

Većina uložaka i tampona je napravljena od viskoze, koji je sličan poliesteru, i izbeljenog pamuka. Takvi jastučići mogu sadržati tragove pesticida, izbeljivača i dioksina, toksičnih veštačkih jedinjenja koja mogu da poremete plodnost i endokrini sistem. Dugotrajna upotreba ovakvih tampona i uložaka može da ugrozi vaše zdravlje, pa postoji bolja opcija, a to je korišćenje organskih, neizbeljenih uložaka i tampona.

Korišćenje tampona i uložaka koji sadrže izbeljeni pamuk ili veštačku svilu je greška.
Freepik/Freepik 

2. Nedovoljno promena tampona ili uložaka

Što duže nosite tampon ili uložak, razvija se više bakterija. Na ovaj način stvarate idealno okruženje za bakterije kao što je Staphylococcus aureus, koji izazivaju sindrom toksičnog šoka. Preporučuje se da menjate uložak i tampon svakih četiri do osam sati.

3. Upotreba proizvoda sa veštačkim mirisima

Niko ne želi da se oseti na neprijatne mirise, ali upotreba proizvoda koji sadrže veštačke mirise tokom menstruacije nije dobra ideja. Takvi proizvodi mogu iritirati telo, izazvati bakterijske i gljivične infekcije i puni su sintetičkih hemikalija poput kalijum hifrogen ftalata i parabena. Zbog toga je najbolje izbegavati uloške, tampone i kupke sa veštačkim mirisima tokom menstruacije.

4. Nedovoljno sna

Grčevi, nemir i nesanica izazvana hormonima otežavaju spavanje, a kvalitetan san od sedam do devet sati dnevno je najvažniji tokom menstruacije. Nedostatak sna ima stresno dejstvo na telo i može da poremeti nivo hormona i vaše raspoloženje. Ali tokom sna, vaše telo ima vremena da ojača svoj imuni sistem i da se oporavi.

San je važan tokom menstruacije.
Shutterstock 

5. Izbegavanje vežbanja

Osim što je odličan način da se oslobodite stresa i eliminišete toksine, vežbanje takođe pomaže u ublažavanju grčeva i poboljšanju kvaliteta sna. Čak i kada imate menstruaciju, preporučuje se da vežbate najmanje 30 minuta svakog dana. Jednostavne aktivnosti poput hodanja, vožnje bicikla ili plivanja pomažu u smanjenju intenziteta menstrualnih grčeva.

6. Ispijanje kafe

Nedostatak sna, umor i glavobolja mogu izgledati kao dobri razlozi da sipate šoljicu kafe ili čaja, ali kofein može izazvati dehidraciju i pogoršati simptome poput glavobolje. Smanjenje unosa kofeina tokom menstruacije pomoći će vam da ublažite napetost, nesanicu i anksioznost. Ako osetite bol u grudima nekoliko dana pre početka menstruacije, izbegavajte kofein koliko god je to moguće.

Ispijanje kafe tokom mentrualnog ciklusa je greška.
Unspalsh/ Nathan Dumlao