Na našem tržištu postoje i tablete za odlaganje menstruacije koje sadrže noretisteron. Ovaj hormon je sintetički oblik progesterona, a deluje tako što odlaže ovulaciju. Nema jajne ćelije, nema ni krvarenja. Ove tablete se uzimaju tri puta dnevno, uvek u isto vreme, i to najmanje tri dana pre početka ciklusa, nakon čega nastavljate da ih uzimate dokle god vam je potrebno da odložite menstruaciju. Međutim to ne znači da treba da je odlažete u nedogled.

Jako je bitno da budete pažljivi i da ne preterujete, a stručnjaci ističu da se ne preporučuje da menstruaciju odlažete duže od jednog ciklusa, odnosno da tablete ne uzimate duže od tri nedelje. Kada prestanete sa uzimanjem tableta, menstruacija bi trebalo da se javi u roku od dva do tri dana.

Tablete noretisterona su generalno bezbedne, ali mogu se javiti neželjena dejstva kao što su tačkasto krvarenje, nadimanje, mučnina ili glavobolja. Primena ovih tableta se ne savetuje mamama koje doje.

Oslobodite se ovih grešaka koje možda pravite tokom menstruacije.
Shutterstock 

Tablete za odlaganje menstruacije ne bi trebalo koristiti ako ste na terapiji barbituratima, fenitoinom, karbamazepinom, primidonom, rifampicinom, okskarbazepinom, rifabutinom, grizeofulvinom, kao i preparatima kantariona. Ako primate neku hroničnu terapiju, najpre se posavetujte sa svojim lekarom ili farmaceutom kako biste bili sigurni da ove tablete neće poremetiti dejstvo ostalih lekova koje koristite. Noretisteron bi trebalo izbegavati ako imate vensku tromboemboliju, ako trenutno patite ili ste prošli kroz neke od bolesti srca i krvnih sudova, ako ste dijabetičar ili imate oboljenje jetre.

Ako potražite pilule za odlaganje menstruacije u apoteci, pronaći ćete dva preparata sa istim sastavom. I Primolut®-Nor-5 i Orgametril® sadrže noretisteron u dozi od 5mg, s tim da prvi sadrži 20 tableta, dok se u pakovanju drugog nalazi 30 tableta.

Kako odložiti menstruaciju?
Shutterstock 

Šta raditi ukoliko imate neredovne menstruacije

Ne smemo da zaboravimo ni dame koje imaju neredovne menstruacije. U ovom slučaju, nužno je da se planira unapred pomeranje ciklusa, a to znači da bi žene sa ovim problemom trebalo da se jave ginekologu mesec ili dva ranije kako bi ginekolog napravio plan i kako bi se došlo do najboljeg rešenja da se menstrualni ciklus izbegne u željenom periodu.

BITNO!

Pre nego što počnete primenu tableta za odlaganje menstruacije ili kontraceptivnih pilula, proverite da li ste pravi kandidat za tako nešto.

Ako nemate zdravstvenih problema, niste još napunili 35 godina, nemate visok krvni pritisak i ne pušite, onda ne bi trebalo da bude problema sa odlaganjem ciklusa. Međutim, ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili sa "da", posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom o najboljem načinu da uživate u letu, a ostanete zdravi i bezbedni.