Nataša Todorović, naučnica iz Astronomske opservatorije u Beogradu, ima istaknuto mesto u međunarodnom timu astrofizičara. Oni su otkrili puteve kojima komete i asteroidi prevaljuju do 100 astronomskih jedinica (razdaljina između Zemlje i Sunca) za manje od 100 godina. Otkriće je postignuto prikupljanjem podataka o milionima orbita u Sunčevom sistemu i ukrštanjem brojeva o tome kako se te orbite uklapaju u poznate putanje, prenosi portal Big think.

Nataša je rezultate dobila radeći na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, pre oko 3-4 godine. Ali pošto su joj delovali neverovatnim, ostavila ih je na neko vreme. Početkom 2019. godine pisala je kolegi u Americi koji je sada u San Dijegu na Kalifornijskom univerzitetu, Aronu Rozengrinu. Posle određenog perioda i on je krenuo u proveru ovih rezulata, zajedno sa svojim studentom poreklom iz Kine (Di Vu). Rezulate su proširili, uspeli smo malo bolje da ih razumeju i konačno objave u časopisu "Science advances" krajem novembra 2020.

Možda i najbitniji apspekt ovog otkrića jeste teorija po kojoj bi ova mreža autoputeva mogla da se koristi za brža svemirska putovanja u daleke krajeve Sunčevog sistema. Ovim putevima, asteroidi i komete bi mogle da stignu od Jupitera do Neptuna za manje od jedne decenije, za razliku od toga da ne prate ove puteve - svemirskim objektima bi trebale stotine hiljada ili čak milioni godina da pređu Sunčev sistem. U veku putovanja novim rutama moglo bi biti obuhvaćeno 100 astronomskih jedinica, projektuju naučnici. Za referencu, astronomska jedinica je prosečna udaljenost od Zemlje do Sunca ili oko 154 miliona kilometara.