Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVA ŽENA U BELOJ KUĆI: Potpredsednica Amerike Kamala Haris je otkrila zašto je njena pobeda početak nove ere

Ona je istovremeno i prva crna, a i prva žena južnoazijskog porekla u vrhu američke vlasti

  Izvor: Profimedia

Pitanje je da li bi Džozef Bajden uspeo da pobedi Donalda Trampa na izborima za predsednika Amerike da u kampanji, rame uz rame s njim, nije bila Kamala Haris. Ona je, prosto, bila oličenje svega onoga što je Bajden nudio naciji ukoliko uđe u Belu kuću - slobode, jednakih prava i mogućnosti za svakoga, bez obzira na pol, rasu i poreklo. Kamala je bila direktan udarac u Trampovu najslabiju tačku, pošto ga je javnost optuživala za mizoginiju i rasizam. 

Ulazeći u Belu kuću, Harisova, koja, osim što je prva žena na poziciji potpredsednika Amerike, predstavlja i crnu populaciju, a ima i južnoazijsko poreklo, izjavila je: "Možda sam prva žena na ovom mestu, ali se zaklinjem da neću biti i poslednja. Svaka devojčica koja sada ovo gleda zna da živi u zemlji mogućnosti."

Povezane vesti

"Razmišljam o generacijama žena - crnih, azijskih, belih, latino i indijanskih - koje su popločale put do ovog trenutka. Ženama koje su se borile i žrtvovale mnogo toga za jednakost, slobodu i pravdu za sve, posebno crne žene, koje često previđamo iako predstavljaju kičmu naše demokratije," dodala je.

 Kamala je više puta naglasila da je u ovom trenutku najvažnije jedinstvo nacije, bez obzira na to za koga je ko glasao
Kamala je više puta naglasila da je u ovom trenutku najvažnije jedinstvo nacije, bez obzira na to za koga je ko glasao
Izvor: Profimedia

Takođe, istakla je značaj običnog čoveka koji je svojim angažovanjem doprineo ovoj pobedi. 

"Četiri godine marširali ste i organizovali se u borbi za jednakost, pravdu, život i našu planetu. Isporučili ste jasnu poruku, da birate nadu, jedinstvo, poštenje, nauku i, da, istinu. I kada se Amerika našla na raskrsnici, vi ste omogućili da za nju osvane novi dan."

Činjenica je da će u Kamalu Haris tokom naredne četiri godine biti uprto više očiju nego u njenog novog šefa, Džozefa Bajdena. Osim izazova koji ih čekaju kao tandem, a to su zdravstvo, socijalna pravda i ekonomski oporavak, nakon što su ušli u kabinet posle prvog američkog predsednika koji nije otpočeo nijedan rat van teritorije ove zemlje, svetska javnost svakako će pomno pratiti spoljnopolitičke poteze Amerike. Jer, ko od nas nije pomislio da u svetu kojim bi vladale žene ne bi trebalo da bude rata?

Možda će vas zanimati...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije