Skandinavske države verovatno spadaju u politički najuređenije na planeti: standard, briga o pojedincu i život po meri čoveka kao suštinski prioriteti svakog političara u ovim zemljama na tako su visokom nivou da je ovaj deo planete, praktično, uzor većini drugih naroda. Međutim, Finsku je ovih dana protresao jedan politički skandal. On, jasno, nema veze sa socijalnom pravdom ili ekonomskim rastom, jer se takve stvari u ovoj zemlji podrazumevaju. U njegovom središtu nalazi se par ženskih grudi - grudi tamošnje premijerke Sane Marin.

Ova dama je najmlađa - mnogi bi rekli i najlepša - premijerka na svetu. Ima samo 34 godine, što je nezapamćeno u istoriji ove političke funkcije. Naravno, zbog toga je vrlo često u žiži interesovanja, kako naroda koji je podržava, tako i političkih protivnika. Ovim drugima nedavno je nehotice dala povod da se obruše na nju: fotografisala se za modni magazin "Trendi" odevena samo u blejzer, bez grudnjaka ispod. Preko noći, njen dekolte postao je tema broj jedan.

Ovo je "sporna" fotografija:

Prve reakcije na fotografiju koja je osvanula na koricama izdanja, a potom i na Instagramu, bile su iznenađujuće gorke i pune osude. "I ona bi trebalo da bude uzor. Ovo su mračna vremena," napisao je jedan ogorčeni komentator. "Smešno, ženske grudi u paru bez bluze. To svedoči o nečijem dobrom ukusu i osećaju za stil," dodao je. Drugi je zlurado primetio: "Kredibilitet premijerke se urušio. Koliko će još ova politika da traje?" A za njim i treći, četvrti, pedeseti, hiljaditi.

Međutim, upravo ovi komentari, umesto kolektivne osude, doneli su premijerki potpuno neočekivanu popularnost: nakon njih, desetine hiljada građana Interneta rešilo je da stane u Saninu odbranu. Gotovo momentalno pojavio se hešteg #imwithsanna i ljudi su masovno počeli da se fotografišu u blejzeru bez grudnjaka - uključujući i muškarce. Uz ove fotografije najveći broj korisnika stavlja i oštre komentare na račun seksizma i mizoginije:

"Bez obzira na rad, dostignuća i našu ulogu u društvu, o nama prečesto sude na osnovu izgleda.Seksistički i mizogini napadi se nastavljaju. Dokle će ova sramota da traje?" napisala je jedna aktivistkinja.

"Mislim da ovaj događaj svedoči o tome koliko su žene umorne od ograničenja koja im se nameću u tome kako treba da se ponašaju i izgledaju," objasnila je urednica "Trendija", Palosalo Jusinmaki. "Umorne su od toga što im se sudi po izgledu. Ako ste mladi i lepi, jednostavno ne mogu da vas shvate ozbiljno."

Šta vi mislite, da li premijerka u današnje vreme sme da izgleda ovako?