Poljski Ustavni sud presudio je prošle nedelje da je abortus u slučajevima malformacija fetusa neustavan. Poljski zakon o abortusu već je bio među najstrožima u Europi, ali ova presuda znači uvođenje gotovo potpune zabrane pobačaja, piše Libela. Po novom pobačaj je dopušten samo u slučajevima silovanja ili incesta, te ako je ugroženo zdravlje majke.

Proveru ustavnosti zakona iz 1993. godine, koji dopušta abortus u slučajevima teških oštećenja fetusa (što čini 98 posto svih abortusa obavljenih u Poljskoj) pokrenuli su prošle godine zastupnici vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda. Većinu sudija Ustavnog suda predložila je upravo ta stranka.

Zbog svega toga, u Poljskoj protesti ne jenjavaju zadnjih nedelju dana. Protestuje se u više od 150 gradova. Aktivistkinje su upadale u crkve, blokirale puteve širom zemlje, obustavljale nastavu u školama i na fakultetima. 

Kao znak podrške njihovoj borbi, anonimne aktivistkinje su izlepile zidove i prozore Zagreba, te iscrtale grafite po cesti.

I u Srbiji su mnoge javne ličnosti istipule na tradicionalnim medijima i na društvenim mrežama sa porukom podrške ženama Poljske.