"SA 15 SAM ZATRUDNELA SA STARIJIM ČOVEKOM" Uma Turman u otvorenom pismu otkrila zašto je ABORTUS bio njen put do sreće

Uma Turman podelila je svoje iskustvo iz ranog detinjstva kada je kao tinejdžerka imala abortus

Uma Turman podelila je svoje iskustvo iz ranog detinjstva kada je kao tinejdžerka imala abortus
Profimedia 

Milioni žena u Americi izgubiće zakonsko pravo da izvrše abortus, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu Ro protiv Vejda, kojom je to pravo pre 50 godina legalizovano širom zemlje.

Ukupno se očekuje da će pristup abortusu biti prekinut za oko 36 miliona žena u reproduktivnom dobu, prema istraživanju Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo), zdravstvene organizacije koja izvodi abortuse. Na ovaj način, žene se vraćaju u "srednji vek", a brojne slavne ličnosti oglasile su se na ovu temu i žestoko osudile donetu odluku suda.

Vrhovni sud u Americi ukinuo je pravo na abortus.
Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia 

Jedna od onih koja je rešila da progovori na ovu temu je i slavna glumica Uma Turman koja je otkrila da je i sama imala abortus sa 15 godina, te da joj je upravo to spasilo život i omogućilo da postane dobra majka i uspešna žena, a njeno otvoreno pismo prenosimo u celosti:

"Pratila sam tok radikalnog zakona protiv abortusa u Teksasu sa velikom tugom i nečim sličnim užasu. Sada, u nadi da ću odvući plamen kontroverze od ranjivih žena na koje će ovaj zakon odmah uticati, delim svoje iskustvo. Možda vas neće zanimati mišljenje neke glumice, ali s obzirom na ovaj sramni potez, smatram da je moja odgovornost da se zauzmem za žene.

Uma Turman osudila je presudu da se zabrani abortus.
Shutterstock 

Počela sam glumačku karijeru sa 15 godina, radeći u okruženju gde sam često bila jedino dete u prostoriji. U kasnim tinejdžerskim godinama, slučajno sam zatrudnela sa mnogo starijim muškarcem. Živela sam u Evropi, daleko od porodice, i spremala sam se da počnem karijeru. Borila sam se sa različitim mislima o tome šta da uradim. Htela sam da zadržim bebu, ali kako?

Pozvala sam telefonom porodicu. Moja majka je bila teško bolesna i hospitalizovana. Moj otac je otišao do nje da porazgovaraju o tome koje mogućnosti imam. Nikada ranije nismo razgovarali o seksu; ovo je bio prvi put i bilo je strašno za sve nas. Pitali su me o statusu moje veze - to nije bilo održivo - i upozorili su me kako bi moglo da bude teško da sama odgajam bebu kao tinejdžer.

Moja detinja fantazija o majčinstvu bila je poljuljana dok sam odgovarala na njihova veoma precizna pitanja. Tek sam počinjala svoju karijeri i nisam imala sredstava da obezbedim stabilan dom, čak ni sebi. Porodično smo odlučili da ne mogu da prolazim kroz trudnoću i složili smo se da je prekid pravi izbor. Srce mi je ipak bilo slomljeno.

Starija prijateljica iz Nemačke ponudila mi je pomoć. U ordinaciji njenog lekara u Kelnu data mi je lokalna anestezija i ja sam abortirala. Ležala sam budna na stolu dok mi je doktor, koji je bio ljubazan čovek, objašnjavao svaki korak procesa. Užasno je bolelo, ali nisam se žalila. Toliko sam se stidela da sam čak osećala da zaslužujem bol.

Uma turman otkrila je da je imala abortus sa 15, kao i da je želela da zadrži bebu, ali je ipak abortirala.
Alberto Terenghi/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Prsti su mi bili čvrsto sklopljeni na grudima, a kada je procedura završena, doktor me je pogledao i rekao: "Imaš prelepe ruke, podsećaš me na moju ćerku". Taj jedan gest humanosti zapečaćen je u mom umu kao jedan od najsaosećajnijih trenutaka koje sam ikada doživela. U njegovim očima bila sam ličnost, bila sam ćerka, još uvek sam bila devojčica.

Toliko je bola u ovoj priči. To je do sada bila moja najmračnija tajna. Imam 51 godinu i to sa vama delim iz doma u kom sam odgajala troje dece koji su moj ponos i dika. Moj život je bio izvanredan, ponekad ispunjen slomljenim srcima, gubitkom, izazovima i strahom - baš kao i životi mnogih drugih žena - ali takođe obeležen hrabrošću i saosećanjem. Začela sam svoju prelepu, magičnu decu sa muškarcima koje sam volela i kojima sam dovoljno verovala da bih se usudila da donesem dete na ovaj svet. Ne kajem se zbog puta koji sam prešla. Aplaudiram i podržavam žene koje naprave drugačiji izbor. Abortus koji sam imala kao tinejdžerka bila je najteža odluka u mom životu, ona koja me je tada mučila, i koja me rastužuje i danas, ali je to bio put u život pun radosti i ljubavi koji sam iskusila. Odlukom da ne zadržim tu radnu trudnoću omogućila mi je da odrastem i postanem majka kakva sam želela i koja je trebalo da budem.

Nemam šta da dobijem od ove istina, a možda imam mnogo da izgubim. Ipak, nadam se da će malo svetlosti zasijati, dopreti do žena i devojaka koje bi mogle da osete sramotu od koje ne mogu da se zaštite. Uveravam vas da se niko namerno ne nađe u toj situaciji.

Ovaj zakon je još jedno diskriminatorsko sredstvo protiv onih koji su u ekonomsko nepovoljnom položaju, a često i protiv njihovih partnera. Žene i deca iz bogatih porodica zadržavaju sve izbore na svetu i suočavaju se sa malim rizikom.

Uma turman kaže da su prava žena ugrožena zabranom abortusa.
Herve Chatel / AFP / Profimedia 

Svima vama - ženama i devojkama iz Te kriminators ksasa, koje su ogorčene time što je država preuzela prava nad našim telima, i svima vama koji ste ranjivi i podvrgnuti sramoti jer imate matericu, kažem: vidim te. Imaj hrabrosti. Prelepa si. Podsećaš me na moje ćerke", napisala je Uma u svom dirljivom otvorenom pismu.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
 1