Medou Voker (23), ćerka slavnog pokojnog američkog glumca otkrila je na Instagramu da je pre dve godine imala abortus.

Ona se oglasila povodom odluke Vrhovnog suda Amerike koji je poništio presudu o slučaju Džejn Rou protiv Henrija Vejda iz 1973. godine čime je dato pravo saveznim državama da odluče da li će dopustiti prekid trudnoće i na koji način će to učiniti.

"Danas se dogodio veliki korak nazad u istoriji, duboka nepravda pogodila je žene širom SAD. Mnogo je žena koje su se borile sa donošenjem odluke o pobačaju. I ja sam se borila sa time 2020. godine. Kada je svet pokleknuo pred pandemijom, ja sam tražila pobačaj", napisala je Medou i dodala:

"To je veoma privatno i lično iskustvo, takvo treba i da bude. Imala sam sreće što sam naišla na dobrog lekara koji me je podržavao tokom čitavog procesa".

"Znati da sada još više žena neće imati priliku da traži siguran prekid trudnoće i donese odluku o svom telu slama mi srce. U svetu koji konstantno marginalizuje žene, ovo izgleda kao najveći napad na njih. Zabrana pobačaja ne sprečava pobačaje, ona sprečava sigurne abortuse", napisala je Medou Voker u poruci na Instagramu.

Na njen račun usledile su kritike na koje je ona odgovorila.

"Količina mržnje koju sam dobila nakon ove objave je neverovatna. Prestanite da me pratite ako se ne slažete sa mnom. Nemojte da ostajete tu i da pišete grozne stvari", napisala je Medou.

Medpu Voker sa ocem Polom
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Zabranu abortusa oštro osudile brojne slavne ličnosti među kojima su Džesika Bil, Alisa Milano, Kim Kardašijan, Tejlor Svift, Džastin Timberlejk, Naomi Kembel, Hari Stajls, Džon Ledžend, Mišel Obama, Bili Ajliš...

Podsetimo, u velikom i značajnom slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine, Vrhovni sud je sa sedam glasova prema dva presudio da je pravo žene da prekine trudnoću zaštićeno američkim ustavom.

U petak je Vrhovni sud u Americi doneo odluku o zabrani abortusa u određenim državama
Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia 

Presuda je dala Amerikankama apsolutno pravo na abortus u prva tri meseca trudnoće, ali je dozvolila ograničenja u drugom tromesečju i zabrane u trećem.

Ipak, decenijama posle ovog slučaja, u više od 10 američkih država donošene su presude koje su značajno ograničavale pravo na abortus.

Samo 2021. godine uvedeno je skoro 600 ograničenja za abortus širom zemlje, od kojih je 90 preraslo u zakone. To je više nego bilo koje godine u poslednjih pola veka.

Smatra se da će ukidanje pristupa abortusu najviše uticati na siromašne žene – za koje je već veća verovatnoća da će tražiti prekid trudnoće. Žene u dvadesetim godinama najčešće idu na abortus – 2019. godine oko 57 odsto je bilo u ovoj starosnoj grupi.

Presuda je dala Amerikankama apsolutno pravo na abortus u prva tri meseca trudnoće,
Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia