Milioni žena u SAD izgubiće zakonsko pravo na abortus, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu od pre 50 godina kojom je u čitavoj državi legalizovan prekid trudnoće.

Vrhovni sud SAD danas je poništio presudu Rou protiv Vejda iz 1973. kojom je priznato ustavno pravo žene na abortus širom zemlje, čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi pa se američkim državama vraća mogućnost da donose zakone koji ga zabranjuju.

Presuda će transformisati prava na abortus u Americi, a pojedine države sada mogu da zabrane postupak. Trinaest ih je već usvojilo takozvane zakone koji će automatski zabraniti abortus nakon presude Vrhovnog suda. Neki drugi će verovatno brzo usvojiti nova ograničenja.

Vrhovni sud SAD danas je poništio presudu Rou protiv Vejda iz 1973. kojom je priznato ustavno pravo žene na abortus širom zemlje
Herve Chatel / AFP / Profimedia 

Ovim povodom, danas se obratio i američki predsednik Džo Bajden. On je današnji dan opisao kao "tužan dan" za zemlju.

- Zdravlje i život žena u ovoj naciji su sada ugroženi, rekao je Bajden. 

- Verujem da je Ro protiv Vejda bila ispravna odluka u pogledu ustavnog prava i primene osnovnog prava na privatnost i slobodu, dodao je Bajden naglašavajući da je presuda "ostvarenje ekstremne ideologije" i opisao je kao "tragičnu grešku" suda.

Ukupno se očekuje da će pristup abortusu biti prekinut za oko 36 miliona žena u reproduktivnom dobu, prema istraživanju Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo), zdravstvene organizacije koja izvodi abortuse.

Milioni žena u SAD izgubiće zakonsko pravo na abortus
Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia 

U velikom i značajnom slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine, Vrhovni sud je sa sedam glasova prema dva presudio da je pravo žene da prekine trudnoću zaštićeno američkim ustavom.

Presuda je dala Amerikankama apsolutno pravo na abortus u prva tri meseca trudnoće, ali je dozvolila ograničenja u drugom tromesečju i zabrane u trećem.

Ipak, decenijama posle ovog slučaja, u više od 10 američkih država donošene su presude koje su značajno ograničavale pravo na abortus.

Samo 2021. godine uvedeno je skoro 600 ograničenja za abortus širom zemlje, od kojih je 90 preraslo u zakone. To je više nego bilo koje godine u poslednjih pola veka.

Smatra se da će ukidanje pristupa abortusu najviše uticati na siromašne žene – za koje je već veća verovatnoća da će tražiti prekid trudnoće. Žene u dvadesetim godinama najčešće idu na abortus – 2019. godine oko 57 odsto je bilo u ovoj starosnoj grupi.

Crni Amerikanci imaju najveću stopu abortusa – 27 od 1.000 žena uzrasta od 15 do 44 godine.